Ptám se já – Tomáš Petříček (2021)

Připravila Marie Bastlová. Editorka Eliška Dokulilová.

Hovoří exministr zahraničí Tomáš Petříček.

Natočeno 2021. Webová premiéra 19. 4. 2021 (Seznam Zprávy, 13:59 h.).

Lit.: Bastlová, Marie: Měli bychom přitvrdit, říká Petříček k vyhoštění ruských diplomatů. In web Seznam Zprávy, 19. 4. 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  (…) Zásadní odhalení, že za výbuchem muničního skladu ve Vrběticích stáli ruští agenti, rozhýbala českou politiku. Proč trvalo vyšetřování sedm let? Jak dlouho ministři o závěru tajných služeb věděli? Exministr zahraničí Tomáš Petříček byl hostem Ptám se já.

Premiér Andrej Babiš v neděli prohlásil, že chce odtajnit podrobné informace z vyšetřování výbuchu ve Vrběticích na Zlínsku, který podle policejního vyšetřování spáchali v roce 2014 dva důstojníci ruské rozvědky. Česko následně vyhostilo 18 pracovníků ruského velvyslanectví v Česku, ruská strana v reakci uvedla, že vyhostí 20 zaměstnanců české ambasády, ze země musejí odjet do pondělní půlnoci.

Vše se odehrálo v době, kdy měl ministr vnitra Jan Hamáček do Ruska odletět k jednání o nákupu ruských vakcín Sputnik V – to později označil za „koordinovanou akci“, kdy údajně věděl, že do Moskvy nepoletí –, ale také necelý týden po výměně na postu ministra zahraničí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)