Příběhy exponátů z výstavy Naši Němci – Schichtovy závody a kouzlo starých reklam (2021)

Připravila Hana Soukupová.

Hovoří historik Martin Krsek z Muzea města Ústí nad Labem.

Natočeno 2021. Webová premiéra 4. 5. 2021 (YouTube, 15 min.).

Pozn.: Reklamní filmy Schichtových závodů můžete zhlédnout zde.

Lit.: Soukupová, Hana: Schichtovy závody a kouzlo starých reklam. In web YouTube, 4. 5. 2021 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Schichtovy závody, zaměřené hlavně na výrobu margarínu a drogistického zboží, patřily k nejvýznamnějším podnikům rakousko-uherské monarchie a později i Československa. K jejich silným zbraním patřila dokonale promyšlená reklama, která oslovovala zákazníky úplně novým způsobem. Názvy firmy a jejich produktů nesla letadla i balóny, objevily se první billboardy, populární byly zákaznické soutěže i dárky k nákupům, propagaci kosmetiky propůjčily svou tvář populární herečky. Zvláštní pozornost věnovala firma reklamním filmům, které často vynikají kvalitním zpracováním i novátorskými postupy.

Na výstavě Naši Němci uvidí návštěvníci papírové i filmové reklamy firmy Schicht, obaly mýdel a dalších produktů vyráběných v Schichtových závodech, ale také filmy zachycující soukromý život této podnikatelské rodiny. Obrazové materiály u tohoto podcastu pocházejí ze sbírek Muzea města Ústí nad Labem. Podcasty vznikají díky podpoře Česko-německého fondu budoucnosti, Goethe Institutu Praha a Města Ústí nad Labem. www.collegiumbohemicum.cz

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)