Checkpoint – Národ gurmánů na nohou (2021)

Francouzi již třetí víkend v řadě protestovali proti covidovému zákonu, demonstrace stále sílí. Podcast připravila Eva Soukeníková.

Natočeno 2021. Webová premiéra 5. 8. 2021 (Seznam Zprávy, 12:00 h.; 27 min.).

Lit.: Soukeníková, Eva: Národ gurmánů na nohou. Život jen s covid pasem? OK. Do restaurací? Nikdy! In web Seznam Zprávy, 5. 8. 2021 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Posledních několik týdnů Francouzi hlasitě ukazovali, že nechtějí povinné očkování nebo výhody a nevýhody s ním spojené. O protestech, ale i dopadech v politické sféře v Checkpointu mluví reportér Českého rozhlasu Martin Balucha.

„Nedemonstruje se jen v Paříži, ale i v dalších městech, ve Štrasburku, Marseille, Nantes a dalších. Silné protesty jsou opravdu všude ve Francii,“ vyjmenovává Balucha. Minulý víkend vyšlo do ulic až 200 tisíc Francouzů. Protestovalo se už třetí sobotu v řadě a nevole stále sílí. Na několika místech, zejména v hlavním městě, došlo i ke střetům s policií.

Jen v Paříži se konaly čtyři různé demonstrace. Každou z nich svolalo jiné uskupení. Jedním z nich je například nová krajně pravicová strana Patrioti Floriana Philippota, bývalého poslance Národního shromáždění z tábora Marine Le Penové. V ulicích se ale daly poznat i další známé tváře. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)