Přepište dějiny – „Trochu se to zamotalo“ (2021)

Speciální vydání k 17. listopadu připravili Martin Groman a Michal Stehlík.

Natočeno 2021. Webová předpremiéra 14. 11. 2021 (Aktuálně.cz, 17:20 h.; 23 min.) pod názvem Trochu se to zamotalo. Webová premiéra 17. 11. 2021 (Přepište dějiny) pod názvem Listopadové mýty.

Použité zvuky: Konspirace 89 (2019, režie: Andrea Sedláčková), Mše svatá u příležitosti svatořečení Anežky České – celebroval Kard. Tomášek, 25. 11. 1989 (YouTube, 23. 10. 2012), Sametová revoluce zprávy 20. 11. 1989 (YouTube, 24. 10. 2007).

Lit.: Groman, Martin – Stehlík, Michal: Podcast: „Trochu se to zamotalo,“ řekli Jakešovi po zásahu na Národní třídě. In web Aktuálně.cz, 14. 11. 2021 (článek+ nahrávka k poslechu). – Cit.: Každé další výročí 17. listopadu 1989 nás vzdaluje od historické události a má přirozenou tendenci živit mýty či legendy s ní spojené. Kromě nich pak sametovou revoluci opřádají konspirační teorie. Skutečnost je – jako obvykle – o dost méně kalendářová. Připomeňme si ji tedy.

Typické pro historickou paměť je, že postupně redukuje událost na ni samotnou a oslabuje stopu motivů, které k ní vedly. V roce 1989 by například asi jen málokdo opomenul fenomén Anežky České, která byla 12. listopadu svatořečena ve Vatikánu. Dnes si na to vzpomene málokdo. Přitom šlo o bezprostřední symbol zlomu.

Do Říma se tehdy díky obřadu dostaly tisícovky československých poutníků, včetně babiček a maminek z Moravy. Odnesli si odtamtud nejen jedinečnou vzpomínku, ale také pohled na západní realitu, což doma samozřejmě nesmlčeli.

Mýtotvornou sílu má i představa, že celý listopad 1989 se odehrál v režii Státní bezpečnosti. V tomto případě nejde ani tak o ztrátu paměti, jako spíš o snahu jedněch rozmlžit obecně sdílený výklad události a neinformovanost druhých, z níž může pramenit sklon popřávat sluchu „alternativním“ teoriím.

Ostatně do jisté míry si to, že ho StB podvedla, myslel i komunistický generální tajemník Miloš Jakeš. Tomu šéf politické policie Alojz Lorenc telefonoval 17. listopadu 1989 někdy po půl desáté večer s tím, že se to v centru Prahy „trochu zamotalo“, ale už je klid. Přišla ovšem revoluce.

Spikleneckým teoriím napomohla i kauza údajně mrtvého studenta Martina Šmída, již si ale komplet vymyslela vrátná z vysokoškolských kolejí, která byla zraněna při zásahu na pražské Národní třídě. A roli sehrál i fakt, že v čele osudného studentského průvodu se objevoval agent StB Ludvík Zifčák pod krycím jménem Milan Růžička. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)