5:59 – „Bez charity bych děti neuživila.“ Příběhy samoživitelek (2022)

Více než polovině samoživitelek podle průzkumu hrozí pád do chudoby.  Připravila Barbora Sochorová. Editor a koeditor Matěj Válek, Dominika Kubištová. Sound design David Kaiser. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: archiv reportéra Seznam Zpráv Jana Nováka.

Hovoří reportér Jan Novák.

Natočeno 2022. Webová premiéra 29. 8. 2022 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 26 min.).

Lit.: Sochorová, Barbora: Na dno je přivedly různé cesty, říká reportér o natáčení se samoživitelkami. In web Seznam Zprávy, 29. 8. 2022 (článek  + nahrávka k poslechu). – Cit.: Zvyšování záloh na energie a růst cen základních potravin. To jsou hlavní faktory zhoršující se situace českých domácností. Nejvíce pak nárůst životních nákladů dopadá na samoživitelky a samoživitele. Na těžké situace některých z nich se zaměřil reportér Seznam Zpráv. Jak dokáže nízkopříjmová domácnost vyjít se 40 korunami na osobu na den? (…)

Česko se pomalu potápí v rostoucí vlně zdražování. Z výzkumu společnosti PAQ Research pro Český rozhlas vyplývá, že až třetina tuzemských domácností nezvládá šetřit. Ještě před rokem to přitom byla pětina.

Nedostatek peněz pak nejvíce pociťují ti, kterým už před krizí peníze chyběly. Podle průzkumu například více než polovině samoživitelek hrozí pád do chudoby. Na podzim minulého roku se totiž jejich měsíční úspory ztenčily z 3 200 Kč na 660 Kč. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)