Respekt podcast – (Ne)bezpečí Ondřeje Kundry 1/?? (2022-2024)

Připravil Štěpán Sedláček a Ondřej Kundra.

Hovoří Ondřej Kundra, Tomáš Brolík (1), Andreas Papadopulos (2), Vojtěch Boháč (3), vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný (4), novinář Ondřej Soukup (5), ukrajinistka Lenka Víchová (6), analytik Evropských hodnot Jakub Janda (7), Markéta Pekarová Adamová (8), bezpečnostní analytik Michal Smetana z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (10), sinoložka Zuzana Košková z nevládní organizace Evropské hodnoty (11), analytik Jakub Janovský (12), novinář žijící v Moskvě Jiří Just (13), vojenský expert a právník Otakar Foltýn (14), Petr Čermák (15), ředitelka Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově Irena Kahlhousová (16), bývalý diplomat a šéf Českého centra ve Varšavě Petr Janyška (17), velvyslankyně ČR v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová (18), židovská spisovatelka a ošetřovatelka Eva Erbenová (20), Ondřej Kolář (22), český velvyslanec v Litvě Aleš Opata (23).

Natočeno 2022-2024. Webová premiéra 1. dílu 11. 11. 2022 (Respekt, 16 min.); 2. dílu 6. 12. 2022 (Respekt); 3. dílu 12. 1. 2023 (Respekt.cz, 17:50 h.; 40 min.); 4. dílu 2. 2. 2023 (Respekt, 31 min.); 5. dílu 23. 2. 2023 (Respekt, 39 min.); 6. dílu 17. 3. 2023 (Respekt, 35 min.); 7. dílu 25. 3. 2023 (Respekt.cz, 28 min.); 8. dílu 11. 4. 2023 (Respekt.cz, 32 min.); 9. dílu 31. 5. 2023 (Respekt.cz); 10. dílu 7. 6. 2023 (Respekt, 31 min.); 11. dílu 23. 6. 2023 (Respekt.cz); 12. dílu 15. 7. 2023 (Respekt.cz, 39 min.); 13. dílu 27. 7. 2023 (Respekt.cz, 40 min.); 14. dílu 14. 9. 2023 (Respekt.cz, 36 min.); 15. dílu 25. 9. 2023 (Respekt.cz), 16. dílu 8. 10. 2023 (Respekt.cz, 44 min.); 17. dílu 12. 10. 2023 (Respekt.cz, 43 min.); 18. dílu 2. 11. 2023 (Respekt.cz, 29 min.); 20. dílu 15. 12. 2023 (Respekt.cz, 39 min.); 22. dílu 31. 1. 2024 (Respekt.cz, 33 min.); 23. dílu 19. 2. 2024 (Respekt.cz, 38 min.); 24. dílu 19. 4. 2024 (Respekt.cz, 38 min.).

Lit.: Sedláček, Štěpán: Perebyjnis: Nastane moment, kdy Moskva přistoupí na mírová jednání. Ukrajina se totiž nezastaví. In web Respekt.cz, 11. 11. 2022 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: (Ne)bezpečí Ondřeje Kundry #1 S někdejším ukrajinským velvyslancem v Česku o ruské invazi i každodenním životě v Kyjevě.

Blíží se den, kdy Moskva bude muset přistoupit na mírová jednání, ať už bude včele Ruska stát kdokoliv. Ukrajina se totiž při osvobozování svých území nezastaví, míní bývalý velvyslanec Ukrajiny v ČR Jevhen Perebyjnis, který teď zastává post náměstka ministra zahraničí. V úvodním dílu nové podcastové série s ním v ukrajinské metropoli mluvili o roli diplomatů ve válce na Ukrajině i každodenním životě v Kyjevě Ondřej Kundra a Tomáš Brolík.

Lit.: Sedláček, Štěpán: Peklo v Bachmutu. Jak se žije lidem v nejhorší válečné zóně Ukrajiny? In web Respekt.cz, 6. 12. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Podcast (Ne)bezpečí Ondřeje Kundry #2 Se zpravodajem ČT Andreasem Papadopulosem.

O město Bachmut vedou Rusové s Ukrajinci tvrdé boje už měsíce, i když  dávno nejde o strategické místo. Proč tam tedy nasazují své elitní jednotky? Jak se ve zničeném městě žije lidem, kteří se rozhodli zůstat? A jak válka mění vztahy Ukrajiny a Polska? I na to odpovídá v podcastu týdeníku Respekt varšavský zpravodaj České televize Andreas Papadopulos, který nedávno reportoval mimo jiné právě z Bachumutu i dalších míst na Ukrajině.

Lit.: Sedláček, Štěpán: Boháč: Rusko se nezhroutí, uzavře se do sebe a za několik let znovu zaútočí na Ukrajinu. In web Respekt.cz, 12. 1. 2023 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Podcast (Ne)bezpečí #3: Ondřej Kundra mluví s Vojtěchem Boháčem o jeho reportování z Ukrajiny, dění v Rusku, kde řadu let studoval, i jeho nové knize Všechny cesty vedou k válce (…).

Jak se pod vlivem ruské agrese proměňuje Ukrajina? Můžeme se dočkat od řadových Rusů toho, že se vzepřou proti režimu Vladimira Putina? Proč je v Rusku tak těžké udržet si morální kompas? I o tom uslyšíte v podcastu (Ne)bezpečí Ondřeje Kundry, který se ptal novináře Vojtěcha Boháče ze serveru Voxpot před jeho další reportérskou cestou na Ukrajinu (…).

Lit.: Sedláček, Štěpán: Bachmut nepadl i díky českým tankům. Rusko chystá další fázi invaze. Rychlé dodávky zbraní Ukrajině jsou nadále klíčové. In web Respekt.cz, 2. 2. 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Podcast (Ne)bezpečí #4: Ondřej Kundra mluví s Tomášem Kopečným, novým vládním zmocněncem pro rekonstrukci Ukrajiny.  (..)

„Záporoží je pro Rusko klíčem k tomu, aby udrželi Krym z hlediska zásobování,“ vysvětluje vládní zmocněnec pro rekonstrukci Ukrajiny Tomáš Kopečný. Dodává, že rychlé dodání tanků a dalších zbraní Ukrajině teď bude klíčové s ohledem na chystanou další fázi ruské invaze. O situaci na bojištích, přípravách Ukrajiny na vstup do EU i schůzkách s šéfem ukrajinské armády mluví s Kopečným Ondřej Kundra v podcastu (Ne)bezpečí týdeníku Respekt.

Lit.: Sedláček, Štěpán: Rusové se dostali do slepé uličky a Wagnerovci jsou v nemilosti, ale konec války je v nedohlednu. In web Respekt.cz, 23. 2. 2023 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Podcast (Ne)bezpečí #5: Ondřej Kundra mluví s Ondřejem Soukupem, znalcem Ruska a Ukrajiny z HN, o uplynulém válečném roce a dalším vývoji.

Rusové se podle Ondřeje Soukupa na Ukrajině dostali do slepé uličky, ale nic nenapovídá tomu, že by válka měla v dohledné době skončit. Západ už uznal, že musí ukrajinské armádě pomoct s přípravou na konvenční válku namísto partizánské. S tím souvisí dodávky odpovídajících zbraní včetně tanků. Jaká je situace rok od začátku ruské invaze, která měla za cíl dobýt rychle celou Ukrajinu? Co čekat od další fáze? Jak dění na Ukrajině a návštěvu amerického prezidenta Joea Bidena v Kyjevě reflektují v Rusku? Jak se dostali žoldnéři z Wagnerovy skupiny do nemilosti velení ruské armády? Co čekat v dalším roce konfliktu? Co říkal na projev Vladimira Putina? I na to se ptá Ondřej Kundra novináře Ondřeje Soukupa z Hospodářských novin u příležitosti jednoho roku od Putinova vpádu. (…)

Lit.: Sedláček, Štěpán: Teď už se Ukrajinci Krymu nevzdají. Vidí v něm zdroj další ruské invaze. In web Respekt.cz, 17. 3. 2023 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Podcast (Ne)bezpečí #6: Ondřej Kundra mluví s ukrajinistkou Lenkou Víchovou o ruské agresi na Ukrajině a zkresleném pohledu, který o této zemi panuje.

„Do 24. února 2022 by se našla velká část ukrajinské společnosti, která by nebyla proti tomu, aby Ukrajina byla bez Krymu i části Donbasu. Ale teď už by jakýkoliv takový ústupek vyvolal velké protestní hnutí… Ukrajina i její politické vedení je přesvědčené, že pokud by Rusko zůstalo na Krymu, tak bychom za chvíli měli další válku,“ říká ukrajinistka Lenka Víchová. Kdy čekat další ofenzivu? Jak a proč panuje zkreslený pohled na Ukrajinu? Jak válka proměňuje ukrajinskou společnost? (…)

Lit.: Sedláček, Štěpán – Kundra, Ondřej: O útoku Číny na Tchaj-wan bychom věděli tři měsíce předtím. Co by Západ udělal? In web Respekt.cz, 25. 3. 2023 (článek+  nahrávka k poslechu). – Cit.: Podcast (Ne)bezpečí #7 Ondřej Kundra mluví s analytikem Jakubem Jandou z think tanku Evropské hodnoty o zakládání pobočky na Tchaj-wanu a hrozícím konfliktu s Čínou.

„Tchaj-wan je velkým zdrojem znalostí o Číně, ale nemá moc důvodů je komukoliv v Evropě dávat. Evropanům příliš nevěří, jelikož na Tchaj-wanu moc nepomáhají. Teď se to začíná měnit. A my jsme jedni z prvních,“ říká Jakub Janda šéf Bezpečnostního centra Evropské hodnoty. Této nevládní organizaci se podařilo otevřít stálou pobočku na Tchaj-wanu. Jaké bezpečnostní informace si od toho slibuje a jak se ostrované dívají a připravují na možný útok Číny? A co tato hrozba znamená pro Západ? Jaká spojenectví teď kolem Tchaj-wanu vznikají a jakou roli v nich hraje Česko? Víc uslyšíte v podcastu (Ne)bezpečí Ondřeje Kundry. (…)

Lit.: Sedláček, Štěpán – Kundra, Ondřej: Pekarová Adamová: Před Čínou ani dalšími diktátory bychom se neměli sklánět. In web Respekt.cz, 11. 4. 2023 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: (Ne)bezpečí #8: rozhovor Ondřeje Kundry s předsedkyní Poslanecké sněmovny o její cestě na Tchaj-wan.
„Nemůžu sdělovat detaily, ale uklidnilo mě, jak se Tchajwanci pečlivě chystají na další roky – a že veškeré jejich úsilí směřuje k tomu, aby napadení Čínou odvrátili,“ popisuje Markéta Pekarová Adamová (TOP09) svůj dojem ze setkání s tamní prezidentkou. Co přinesla cesta její delegace na Tchaj-wan? A vyplatí se Čínu dráždit podobnými kroky? Jak vypadala bezpečnostní opatření? A proč si politička na cestu vybrala zrovna červené šaty? I na to se ptal Ondřej Kundra. (…)

Lit.: Sedláček, Štěpán – Kundra, Ondřej: Zasáhl proti ruské mafii a sám skončil za mřížemi jako nepohodlný policajt. In web Respekt.cz, 31. 5. 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (Ne)bezpečí #9: Ondřej Kundra mluví s Jaroslavem Spurným  o poslání investigativního reportéra a jeho nové knize postavené na příběhu bývalého velitele protimafiánského odboru ÚOOZ (…)

Jaké to bylo začínat v 90. letech s investigativní novinařinou? Co se na této náročné práci v průběhu času změnilo? A jak se měnila kriminální scéna s nástupem zahraničních mafií a prorůstáním organizovaného zločinu do politiky? Nejen o tom mluví investigativní reportér Respektu Jaroslav Spurný v podcastu (Ne)bezpečí s Ondřejem Kundrou. Řeč byla také o nové knize Jaroslava Spurného nazvané Nepohodlný policajt, která pojednává o bývalém veliteli protimafiánského odboru ÚOOZ Zdeňkovi Macháčkovi.

Lit.: Sedláček, Štěpán – Kundra, Ondřej: Smetana: Kyjev s protržením přehrady nejspíš počítal. Osvobození Ukrajiny nemusí vést ke konci války. In web Respekt.cz, 7. 6. 2023 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: Podcast (Ne)bezpečí #10 o ukrajinské ofenzivě a situaci po protržení Kachovské přehrady s bezpečnostním analytikem Michalem Smetanou z FSV UK mluví Ondřej Kundra.

„Na podzim se dostaly do veřejného prostoru zprávy o podminování přehrady. Překvapilo by mě, kdyby Ukrajina s touto variantou vůbec nekalkulovala,“ podotýká bezpečnostní analytik Michal Smetana z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy. Jak vidí další vývoj ukrajinské ofenzivy? A proč si myslí, že konflikt bude dál pokračovat, i kdyby se ukrajinským jednotkám podařilo v horizontu roku či dvou podařilo osvobodit všechna okupovaná území? I o tom je řeč v podcastu (Ne)bezpečí týdeníku Respekt. (…)

Lit.: Sedláček, Štěpán – Kundra, Ondřej: Riziko napadení Tchaj-wanu roste. Si se chce zapsat do historie jako sjednotitel Číny. In web Respekt.cz, 23. 6. 2023 (anotace + nahrávka k poslechu) – Cit.: (Ne)bezpečí #11 Se sinoložkou Zuzanou Koškovou o Číně, Tchaj-wanu a vztazích s Českem nejen ve světle tuzemské návštěvy šéfa tchajwanské diplomacie Josepha Wua. (…)

Tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu se v Praze potkal na jednom pódiu s prezidentem Petrem Pavlem. Také se ním znovu setkal předseda Senátu Miloš Vystrčil. Jaký měla návštěva a setkání s hlavou státu význam? Jaké si berou v Pekingu a Tchaj-peji ponaučení z války na Ukrajině? A o co se bude hrát v prezidentských volbách, které se na Tchaj-wanu konají za půl roku? Nejen na to odpovídá v rozhovoru s Ondřejem Kundrou sinoložka Zuzana Košková z nevládní organizace Evropské hodnoty, jež pořádala pražskou konferenci, které se šéf tchajwanské diplomacie zúčastnil.

Lit.: Sedláček, Štěpán – Kundra, Ondřej: Ukrajinskou ofenzivu brzdí ruské miny a dělostřelectvo. Pomoct by mohla kazetová munice. In web Respekt.cz, 15. 7. 2023 (anotace + nahrávka k poslechu)  – Cit.: (Ne)bezpečí #12 S analytikem Jakubem Janovským z investigativního projektu Oryx o vývoji bojů na Ukrajině a o tom, co ztěžuje protiakce Kyjev. (…)

„Velký problém představují ruská minová pole. Pokud jsou krytá dělostřelectvem a vojáky, je dost obtížné je vyčistit a postoupit skrz ně,“ popisuje analytik Jakub Janovský, který každý den ve volném čase z nejrůznějších ruských i ukrajinských zdrojů mapuje vývoj bojů na Ukrajině. Jak se vyvíjí ofenziva a kam směřuje? I na to se ho ptal Ondřej Kundra v podcastu týdeníku Respekt.

Lit.: Sedláček, Štěpán: Dokud stát nekrachne jako v 90. letech, Rusové do ulic proti válce nevyjdou. In web Respekt.cz, 27. 7. 2023 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: (Ne)bezpečí #13 s novinářem Jiřím Justem, který žije více než 15 let v Rusku, o situaci v zemi a invazi na Ukrajinu. (…)

„Aby přišly protesty, životní úroveň by musela kriticky klesnout. Rusové si v posledních deseti letech za Putinovy vlády měli asi nejlíp za celou existenci ruského státu. Stále si pamatují bídu a dokážou se přizpůsobit… A je nutné si uvědomit, že v Rusku je mimořádné přísný a tvrdý represivní systém. Lidem nestojí za to protestovat jenom kvůli tomu, že si nemůžou napřímo koupit západní zboží,“ komentuje situaci v ruské společnosti novinář Jiří Just s tím, jak si po začátku ruské invaze na Ukrajině uvědomil, že Rusové žijí v „celonárodní přetvářce“. Jak se žije vůbec českému novináři v Moskvě ve stínu represí a válečné agrese? Jak hodnotí nedávnou Prigožinovu vzpouru a postoje běžných Rusů vůči agresi na Ukrajině?

Lit.: Kundra, Ondřej – Sedláček, Štěpán: Rusko žebrá o zbraně z KLDR a Íránu. Ukrajinská ofenziva ještě může přinést průlom. In web Respekt.cz, 14. 9. 2023 (anotace + nahrávka k poselchu). – Cit.: (Ne)bezpečí #14 s vojenským expertem Otakarem Foltýnem o vývoji ukrajinské protiofenzivy, nedostatku munice, opotřebovávací i informační válce a související situaci ve střední Evropě.  (..)

„Rusové nadále mají v letectvu přesilu zhruba 10:1. Ale v případě dělostřelectva ji Ukrajina vyrovnává kvalitou a lepším nasazením. Každopádně to vede na obou stranách k obrovské spotřebě dělostřelecké munice. Rusům už některé typy začínají chybět. Respektive už si nemůžou dovolit stejné objemy jako na začátku války. Proto potřebují munici ze Severní Koreje,“ říká vojenský expert a právník Otakar Foltýn o aktuální opotřebovávací fázi války. A má za to, že ukrajinská ofenziva stále může na jihu uspět a prorazit k Azovskému moři. Jak celkově hodnotí poslední vývoj bojů? Co může Rusko z KLDR nebo Íránů získat za pomoc? Nejen o ruské agresi na Ukrajině, ale i o hybridní válce a související situaci ve střední Evropě uslyšíte v podcastu týdeníku Respekt (Ne)bezpečí. Moderuje Ondřej Kundra.

Lit.: Kundra, Ondřej – Sedláček, Štěpán: Pro Rusko je klíčové udržet západní Balkán nestabilní. A to se mu daří. In web Respekt.cz, 25. 9. 2023 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: (Ne)bezpečí #15 s analytikem Petrem Čermákem z AMO o zemích západního Balkánu, doutnajícím napětí, jejich vztazích s Ruskem a Ukrajinou i vyhlídkách na vstup do EU. (…)

„Pro Rusko je za dané konstelace v Evropě klíčové udržet západní Balkán nestabilní. A to se mu daří i díky partnerům, které má přímo na místě… Dnes nikdo nemá odvahu hovořit o plnohodnotném začlenění zemí do EU. To velmi dobře hraje do karet Rusku, které dokáže využít politického vakua na Balkáně. To posiluje spolu s tím, jak slábne perspektiva evropské integrace,“ říká expert na západní Balkán Petr Čermák z Asociace pro mezinárodní otázky. Ale zároveň dodává, že samy země ještě nejsou na vstup do EU připraveny: „Stále neprovedly reformy, které už mohly provést. Bojují s řadou politických i právních problémů a mají nevyřešené vztahy mezi sebou. V Bosně a Hercegovině a Kosovu stále doutná napětí… A v tomto stavu je v EU nechceme,“ podotýká Čermák s tím, že se nabízí cesta postupné integrace. Jak balkánské země lavírují mezi Ruskem a Ukrajinou? A jaké stereotypy o západním Balkáně kolují. Nejen o tom mluví Petr Čermák v rozhovoru s Ondřejem Kundrou.

Lit.: Kundra, Ondřej – Sedláček, Štěpán: Premiér Netanjahu možná překvapivý teroristický útok neustojí, už není zárukou bezpečnosti. In web Respekt.cz, 8. 10. 2023 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: (Ne)bezpečí #16 o nečekané ofenzívě palestinského hnutí Hamás, izraelské odvetě v Pásmu Gazy a politických důsledcích v regionu s Irenou Kalhousovou, ředitelkou Herzlova centra izraelských studií při FSV UK.

„Situace v Izraeli je teď hodně emotivní. Myslím, že to neodnese jen premiér Benjamin Netanjahu. Bude zajímavé sledovat, jestli nevezme za své celá doktrína o tom, že jen izraelská pravice pořádně rozumí bezpečnosti,“ říká Irena Kalhousová s tím, že Hamásu zřejmě pomáhal s přípravou útoku Írán. Proč izraelské bezpečnostní složky útok teroristů na jihu země zaskočil a jak souvisí se sbližováním židovského státu s některými arabskými zeměmi? Co může čekat unesené Izraelce, které si teroristé vzali za rukojmí? A jak s tím vším souvisí kontroverzní reforma justice nebo Jomkipurská válka? Nejen o tom mluví ředitelka Herzlova centra izraelských studií na Univerzitě Karlově v podcastu týdeníku Respekt Ondřeje Kundry.  (…)

Lit.: Kundra, Ondřej – Sedláček, Štěpán: Kaczyński rozdělil Polsko a otočil vůči Ukrajině. Povládne s krajní pravicí? In web Respekt.cz, 12. 10. 2023 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: (Ne)bezpečí #17 o nadcházejících volbách v Polsku a možných koalicích s novinářem a bývalým diplomatem Petrem Janyškou. (…)

„Kdyby Jarosław Kaczyński vládl další čtyři roky, je celkem jasné, že získá do svých rukou všechny soudy i média s výjimkou několika malých. Své lidi má ve všech velkých státních institucích. Když se dostal k moci, tak začal něco podobného, co jsme zažili za Husákovy normalizace. Zbavili se už desítek nejlepších diplomatů a nahradili je lidmi s partajní legitimací a to samé udělali ve spoustě jiných institucí,“ popisuje upevňování moci v podání strany PiS publicista, bývalý diplomat a šéf Českého centra ve Varšavě Petr Janyška. Jak by mohly dopadnout parlamentní volby? S kým případně může sestavit vládu Kaczyński a s kým šéf opozice Donald Tusk? Nejen o tom mluví Ondřej Kundra v podcastu (Ne)bezpečí s Petrem Janyškou.

Lit.: Kundra, Ondřej – Sedláček, Štěpán: Netanjahu působil unaveně. Zodpovědnost si připouští, ale řešit se to bude až po válce. In web Respekt.cz, 2. 11. 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: (Ne)bezpečí #18 o válce Izraele s Hamásem s českou velvyslankyní v Tel Avivu Veronikou Kuchyňovou Šmigolovou. (..)

„Prvním cílem Izraele je zničit Hamás v Gaze, tak aby už nepředstavoval riziko a pásmo neovládal. Druhým cílem je osvobodit všechny rukojmí… Určite by také měla proběhnout jakási dehamásizace Gazy, která bude muset trvat léta. Měla by zahrnovat vzdělávací systém a všechny instituce, aby se odmalička děti neučily, že nejlepší je zabíjet Židy, ale naopak, že se s nimi dá žít vedle sebe spokojeně a v míru k všeobecnému prospěchu. Jak dlouho to bude trvat a jestli je to možné, ale v tuto chvíli nevím,“ říká Veronika Kuchyňová Šmigolová, která od září působí jako velvyslankyně ČR v Izraeli. Jaký další vývoj války očekává? Jaké informace o teroristickém útoku Hamásu poskytla izraelská vláda velvyslancům? Nejen o tom mluví s Ondřejem Kundrou v podcastu týdeníku Respekt (Ne)bezpečí.

Lit.: Kundra, Ondřej – Sedláček, Štěpán: Hamás je potřeba zničit stejně jako nacisty, říká Češka, která přežila holocaust. In web Respekt.cz, 15. 12. 2023 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: (Ne)bezpečí #20 se spisovatelkou Evou Erbenovou, která přiletěla do Česka jedním z humanitárních letů a nyní se vrací do Izraele k hranicím Gazy, kde pokračuje válka s Hamásem. (…)

„Hamás je organizace, která se musí zničit tak, jako bylo zničeno nacistické Německo,“ říká židovská spisovatelka a ošetřovatelka Eva Erbenová. Přežila Terezín i Osvětim a od konce 40. let žije v Izraeli. Po teroristickém útoku ze 7. října třiadevadesátiletá žena přiletěla do Česka jedním z humanitárních letů vypravených českou vládou. „Tahle vláda Izraele ale padne…. Reprezentují radikální a rasistické židy, kteří podněcují antisemitismus a antiizraelismus a na určité úrovni jsou stejní jako jiní teroristé,“ dodává. Tento týden se vrátila do Aškelonu k hranicím s pásmem Gazy. O dění v Izraeli i Gaze a návratu domů s ní v podcastu mluvil Ondřej Kundra.

Lit.: Kundra, Ondřej – Sedláček, Štěpán: Česká diplomacie. Ondřej Kolář: Seberme odvahu k vyvlastnění ruského majetku. Českým dům v Moskvě nepotřebujeme. (Ne)bezpečí #22 s poslancem Ondřejem Kolářem z TOP 09 o návrhu na vyvlastnění ruských nemovitostí v ČR, vztazích Prahy s Moskvou a kritice ministra Jana Lipavského. In web Respekt.cz, 31. 1. 2024 (článek + nahrávka k poslechu) – Cit.: „Česká republika vůči Rusku vystupuje neobratně a submisivně – s obavou z toho, co by se stalo, kdybychom projevili přílišné sebevědomí a začali se chovat jako suverénní stát,“ říká poslanec Ondřej Kolář z TOP 09, který ve spolupráci s někdejšími diplomaty Michaelem Žantovským a Vladimírem Votápkem sepsal návrh zákona, jenž by umožnil konfiskaci ruského majetku v ČR (seznam budov najdete níže). „Český dům v Moskvě nepotřebujeme. Když si Česká republika řekne, že se ho zbaví, tak to může udělat sama dřív, než by Rusové přistoupili k nějaké odvetě,“ dodává k možným odvetným krokům Ruska. Kde vidí slabiny české politiky vůči Moskvě? A proč mu vadí diplomatický styl ministra Jana Lipavského? Nejen na to se ptal Ondřej Kundra v podcastu týdeníku Respekt.

Lit.: Kundra, Ondřej – Sedláček, Štěpán: Na hranici s paranoidním diktátorem. Litva pozorně hlídá úzké hrdlo do Evropy. In web Respekt.cz, 19. 2. 2024 (anotace + nahrávka k poslechu). – Cit.: (Ne)bezpečí #23 s českým velvyslancem v Litvě a bývalým náčelníkem Generálního štábu AČR Alešem Opatou o odchodu z armády do diplomacie, připravenosti východního křídla Aliance a válce na Ukrajině.

„Je to úzké hrdlo lahve směrem do Evropy. Na druhou stranu Litva i Polsko se tímto místem intenzivně zabývají… Severovýchodnímu křídlo věnují významnou pozornost i obranné plány Aliance,“ popisuje Aleš Opata relativně úzký koridor mezi Kaliningradem a Běloruskem známý také jako Suwalská kapsa, kde by mohlo Rusko v případě invaze odříznout pobaltské státy od spojenců. Český velvyslanec v Litvě ovšem připomíná, že v důsledku ruské agrese na Ukrajině je síla ruských jednotek u hranic s Evropskou unií omezená. „Četnost a hustota ruských sil na východním křídle Aliance je významně snížena. Rusku bude trvat minimálně pět až deset let než své prostředky a síly obnoví.“ Jak se vyrovnal s přechodem z armády na pozici velvyslance v Litvě? Jak hodnotí vývoj bojů na Ukrajině? (…)

Lit.: Sedláček, Štěpán – Kundra, Ondřej: Cesta do Charkova mě zradikalizovala. Měli bychom zvažovat vyslání vojáků na Ukrajinu. In web Respekt.cz, 19. 4. 2024 (článek + nahrávka k poslechu).  – Cit.: (Ne)bezpečí #24 s europoslankyní Markétou Gregorovou o tom, jak změnila cesta na Ukrajinu její perspektivu, o vyšetřování válečných zločinů i nadcházejících eurovolbách. (…)

„Spousta ukrajinských vojáků musí jenom držet pozice na hranicích s Běloruskem. V podstatě tam jen sedí a nemají toho zase tolik na práci. Ale musí tam být,“ popisuje europoslankyně za Piráty Markéta Gregorová pozice, kde by podle ní mohli Ukrajince zastoupit vojáci s členských zemí EU včetně Česka a umožnit tak posílení ukrajinských sil na východní frontě. Co jí na tento nápad řekl stranický kolega ministr Jan Lipavský? O kterém Čechovi nebo Češce se v bruselských kuloárech mluví jako o možném kandidátovi na nový post eurokomisaře pro bezpečnost? Nejen na to se ptá v rozhovoru Ondřej Kundra. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)