Nech si uříznout hlavu. Jestli chceš (2022)

Dokument o náboženské nenávisti připravil Lukáš Houdek. Dramaturgie a zvukový design Adam Voneš. Režie Lukáš Houdek.

Natočeno 2022. Webová premiéra 13. 3. 2022 (Hate Free, 38 min.) v cyklu Exteriéry.

Shortlist Prix Bohemia 2023, sekce Dokument.

3. místo v sekci Dokument na Prix Bohemia Radio 2023.

Lit.: Houdek, Lukáš: Nech si uříznout hlavu. Jestli chceš. Audio dokument o jedné cestě českou justicí. In web HateFree, 13. 3. 2022 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.:  Česká muslimka Kateřina Gamal Richterová je dlouhodobě terčem nenávistných útoků a výhrůžek pro svou víru. V roce 2018 došlo ke zmanipulování jejích fotografií, které odstartovalo další lavinu nenávisti na sociálních sítích. Kateřina se tehdy poprvé rozhodla bránit a podala trestní oznámení na více než deset pachatelů.

Lukáš Houdek její cestu českou justicí více než tři roky sledoval. Audiodokument je svědectvím o tom, jak se orgány činné v trestním řízení k obětem předsudečného násilí chovají a jaký na ni mají dopad. Kateřina totiž po téměř třech letech vychází z případu značně traumatizovaná a demotivovaná. Ne kvůli samotným nenávistným komentářům, ale kvůli vyjádření a chování, které od některých orgánů zažívala.

Lukáš Houdek – novinář, manažer projektu HateFree Culture. Vystudoval romistiku na FFUK v Praze. Věnuje se také vlastní umělecké tvorbě, ve které reflektuje téma identity, násilí z nenávisti a bezpráví. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)