Podhradí 1/?? (2023)

Petr Pavel a Michal Půr. Prezidentský podcast.

Natočeno 2023. Webová premiéra 22. 3. 2023 (Spotify, 31 min). K poslechu zde.

Pozn.: Prezident sídlí na Hradě, ale já jsem měl vždy blíž k životu mimo něj. Mezi přáteli a lidmi, s kterými se můžeme bavit otevřeně o spoustě věcí. A to bych rád dělal i s Michalem Půrem, s nímž si budu povídat na Hradě i v Podhradí, novém prezidentském podcastu. (anotace)

Obsah:

1. První díl prezidentského podcastu Petra Pavla Podhradí moderovaný Michalem Půrem. Ještě v Hrzánském paláci přišla řeč na přechod z pozice zvoleného prezidenta k plnohodnotnému výkonu prezidentské funkce. Na jaké problémy jsme narazili? A proč potřebujeme nová pravidla pro toto období? Diskutovali jsme i o pocitech před inaugurací, sestavování nového týmu, našem přesunu na Hrad do konce března a možnosti prezidentského bydlení v Lumbeho vile, která však potřebuje vymalovat, aby nebyla tak depresivní. O nezvládnuté komunikaci vlády s lidmi a potřebě být razantnější vůči organizátorům akcí, kde vyhrožují destrukcí systému.Ale i o tom, že Ukrajinci mají už jen jednu šanci protiofenzivy, a pokud se nepovede, pro další už nemusí být dostatek podpory.

Lit.: Moláček, Jan: Chtěli jsme mít hlavní slovo a spoluvytvářet obsah, vysvětluje Hrad, proč prezidentský podcast moderuje Půr. In web Deník N, 23. března 2023 (článek). – Cit.: Prezident Petr Pavel oznámil, že bude vystupovat v podcastu s názvem Podhradí. Moderovat ho bude šéfredaktor zpravodajského serveru Info.cz a moderátor CNN Prima News Michal Půr. Jak Deníku N sdělila prezidentova mluvčí Markéta Řeháková, Půr bude podcast zajišťovat i technicky, a to zdarma. Kontrolu nad obsahem však bude mít Hrad.

Prezident bez dalších podrobností oznámil spuštění hradního podcastu ve středu večer, zároveň zveřejnil jeho první díl. Zhruba třicetiminutový videorozhovor z prostor Hrzánského paláce nesl logo Pavlovy prezidentské kampaně. Moderoval ho ale šéfredaktor zpravodajského serveru Info.cz Michal Půr, který také moderuje pořad 360° na televizi CNN Prima News.

Pavlova mluvčí Markéta Řeháková Deníku N sdělila podrobnosti o projektu. (…)

Lit.: Málek, Albert: Prezident Pavel čelí kritice za výběr moderátora svého podcastu. In web Seznam Zprávy, 23. 3. 2023 (článek). – Cit.:   Prezident Petr Pavel ve středu uvedl svůj podcast nazvaný Podhradí, jehož obsahem jsou zhruba 30minutové rozhovory. Za výběr moderátora – Michala Půra – ale sklidil kritiku.

„Prezident sídlí na Hradě, ale já jsem měl vždy blíž k životu mimo něj. Mezi přáteli a lidmi, s kterými se můžeme bavit otevřeně o spoustě věcí,“ objevilo se ve středu večer na prezidentově twitteru.

Petr Pavel tak uváděl svůj nový podcast. Výběr moderátora – šéfredaktora serveru Info.cz a moderátora CNN Prima News Michala Půra – ovšem vyvolal převážně kritiku.

Prezidentův tým se hájí tím, že na tvorbě obsahu podcastu nespolupracuje se společností Info.cz, ale s Michalem Půrem jakožto moderátorem.

„Na další projekty Michala Půra nemáme žádnou vazbu a obsah podcastu Podhradí nijak neovlivňují,“ uvedla pro Seznam Zprávy prezidentova mluvčí Markéta Řeháková.

Podle ní produkce pořadu není podmíněna žádnou smlouvou. „Po technické stránce podcast zajišťuje Michal Půr, nikoli Info.cz ani jiná třetí strana.“

Michal Půr řekl, že iniciativa vzešla z obou stran. „Párkrát jsme se bavili o tom, že by bylo fajn udělat podcast čistě prezidentský. Takové Hovory z Lán pro jinou skupinu. Mimo Prahu, na jiných platformách. Napsal jsem koncept a shodli jsme se, že do toho jdeme,“ sdělil Seznam Zprávám.

Na podcastu se prý podílí z vlastní vůle. „Nedostávám zaplaceno nic, techniku platím já,“ shrnul s tím, že nahrávací vybavení pronajal z půjčovny. (…)

Lit.: Hradilková Bártová, Eliška: Přišlo mi to jako super nápad, Podhradí překoná i Čau lidi, popisuje podnikatel z Pavlova týmu vznik podcastu s Půrem. In web Deník N, 24. 3. 2023 (rozhovor). – Cit.: Nový prezident Petr Pavel čelí kritice za to, že si pro pravidelný podcast zvolil moderátora Michala Půra, který pracuje ve vydavatelství Daniela Křetínského. Deník N zjistil, že za tímto nápadem stál marketér a Pavlův sponzor Michal Nýdrle. Ten v rozhovoru popisuje, proč „velcí kluci“, jako je Křetínský, nesměli sponzorovat Pavlovu kampaň. Půrův podcast s prezidentem stále považuje za dobrý nápad. (…)

Jak vnímáte kritiku, která se snesla na nový prezidentův podcast s Michalem Půrem?

Je to bouře ve sklenici vody. Je to správný krok, protože Půr oslovuje jiné publikum než veřejnoprávní média. Mně to přijde jako velmi dobrý tah. A ukazuje se to i na poslechovosti, má výborná čísla, je to nejposlouchanější podcast za posledních 24 hodin. Podhradí překonalo v poslechovosti i Kovyho. Vznikl nejsilnější politický kanál, který překoná Čau lidi. (…)

Lit.: Rožánek, Filip: Tým Petr Pavel má plné právo vybrat si na moderování PR podcastu, koho uzná za vhodné. In Facebook, 26. 3. 2023 (status). – Cit.: Protože je Podhradí marketingový produkt, není to záležitost pro média veřejné služby, která musí zůstat nestranná a od představitelů veřejné moci si držet kritický odstup.

V této souvislosti je dost nešťastné a zbytečné, když se Michal Nýdrle v rozhovoru pro Deník N naváží do veřejnoprávních novinářů větami jako: „Bohužel redaktoři z veřejnoprávních médií neměli tu flexibilitu a nenapadlo je to.“ – „(Michal Půr) je byznysmen a ví, že ty věci musí tlačit, redaktor veřejnoprávních médií má na všechno dost času.“ – „…neflexibilní veřejnoprávní média měla být první.“

Ne. Média jako Česká televize nebo Český rozhlas tu nejsou od toho, aby byla součástí hradního týmu. Jsou to média veřejné služby, slouží veřejnosti. Rozhovory s prezidentem určitě budou natáčet a zařazovat do vysílání, ale pod svou redakční kontrolou a za svých podmínek. (…)

Lit.: Švehla, Marek: Bavit se kontrolovaně jen o něčem. Hlavním problémem prezidentského podcastu není Půr, ale sám prezident. In web Respekt.cz, 26. 3. 2023 (článek). – Cit.: Z pohledu politiků to vypadá jako rito – mít svůj vlastní podcast. Zvlášť když mohou jako jeho spolutvůrci předem ovlivnit obsah: nadiktovat si témata, některá vyloučit a zabránit zvlášť nepříjemným otázkám. Něco o tom vědí ministryně obrany Jana Černochová nebo dvojice pražských komunálních politiků Jiří Pospíšil (TOP 09) a Alexandra Udženija (ODS). Ti všichni vlastní podcast dělali, pražská dvojice dokonce krátce před volbami a všem jim v tom pomáhal Michal Půr, šéfredaktor serveru Info.cz, pohybující se na pomezí novinařiny, marketingu a vlivové agentury. Ten sám o sobě říká, že se nepovažuje za novináře, ale za „moderátora“, což je práce bez jasného vymezení.

Každopádně moderátoři nemívají problém vyjít svým „hostům“ vstříc. Je tedy poměrně logické, že si prezident vybral ke spolupráci na svém novém podcastu právě Půra. Hradní rozhodnutí přitom vyvolalo vlnu kritiky, kdy mnozí upozorňovali na propojení Půra s vlivovou agenturou C&B Tomáše Jirsy. Například známá novinářka Veronika Sedláčková v rozhovoru pro Newsroom ČT24 si posteskla, že prezidentský podcast moderovaný Půrem nebude důvěryhodný. Jiní kritikům předhodili, že Půrovi vlastně závidí. To je ale trochu nedorozumění vzhledem k tomu, jak si podcast představuje sám Petr Pavel.  (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)