5:59 – Norma Euro 7: Zkáza nebo spása automobilek? (2023)

Výroba nových aut se spalovacími motory měla v EU skončit do roku 2035, možná ale bude vše jinak… Připravila Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Matouš Hrdina, Dominika Kubištová. Sound design a hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: ČT24, Český rozhlas – Radiožurnál, TV NOVA.

Hovoří ekonom Lubor Lacina.

Natočeno 2023. Webová premiéra 23. 3. 2023 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 28 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Strach automobilek z budoucnosti? „Za lobbing jsou placení,“ říká odborník. In web Seznam Zprávy, 23. 3. 2023 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Česká vláda, část Senátu a především automobilky mají výhrady k normě Euro 7, která by měla začít platit v roce 2025 a přísněji reguluje zplodiny vypouštěné auty. Automobilky varují před ekonomickými dopady normy, Evropská komise upozorňuje na vysoké emise z dopravy a nutnost inovací. Jak se v argumentech obou stran vyznat, probíráme s ekonomem Luborem Lacinou.  (…)

V Bruselu se opět vedou spory o normu Euro 7, která rozšiřuje stávající regulace a má mimo jiné snížit zplodiny oxidů dusíku a další emise produkované osobními i nákladními auty se spalovacími motory. Platit by měla začít už za dva roky.

Jednání o normě se navíc protlo s diskuzemi o plánovaném evropském zákazu prodeje nových osobních aut se spalovacími motory po roce 2035. A právě souběh těchto událostí je podle Lubora Laciny, profesora ekonomie z Mendelovy univerzity v Brně zabývajícího se Evropskou unií, jedním ze zdrojů sporů a kontroverzí. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)