5:59 – Proč se Česko dvacet let ochuzuje o vliv na Evropu (2024)

Připravila Lenka Kabrhelová. Editor a koeditor Dominika Kubištová, Matěj Válek. Sound design Ursula Sereghy. Hudba Martin Hůla. Zdroje audioukázek: ČT24, ČRo Plus, Poslanecká sněmovna, CNN Prima News, facebookový účet hnutí ANO.

Hovoří reportérka Hospodářských novin a Aktuálně.cz Kateřina Šafaříková.

Natočeno 2024. Webová premiéra 22. 4. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 25 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: „Sklízíme, co jsme zaseli.“ Novinářka o tom, proč Čechy nezajímají eurovolby. In web Seznam Zprávy, 22. 4. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Voliči v Česku si budou moct vybírat v červnových eurovolbách z celkem třiceti uskupení. Ministerstvo vnitra potvrdilo, že připustilo všechny přihlášené strany a hnutí. Kampaň před volbami přitom v Česku začíná houstnout a do popředí se dostává staré známé téma: migrace. (…)

O devět stran a hnutí méně než minule se v červnu utká o 21 křesel v europarlamentu. Ministerstvo vnitra zaregistrovalo celkem 30 uskupení, která chtějí své kandidáty dostat do Bruselu. A podle zpravodajky Hospodářských novin a Aktuálně.cz Kateřiny Šafaříkové se letos poprvé na kandidátních listinách objevily i „politické celebrity“.

„Dosud tu platilo, že evropské volby nebo obecně evropská politika byla doménou stranických odborníků na Evropu. Ale teď, když se podíváme na kandidátky a na jejich lídry, tak můžeme říct, že jde velmi často o lidi, kteří se nějak zvlášť nezajímali o dění od Rozvadova dál na Západ,“ popisuje v podcastu 5:59 novinářka, která se věnuje Bruselu a dění v Evropské unii. (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)