5:59 – MDŽ: Cizí ruka mezi nohama. Jak vypadá obtěžování na veřejnosti (2024)

Obtěžování na veřejnosti, jev, se kterým se během svého života setkala velká část českých žen. Připravila Lenka Kabrhelová a Veronika Lehovcová Suchá. Editorka Barbora Sochorová. Hudba a sound design Martin Hůla.

Hovoří Lucie Stuchlíková, Veronika Lehovcová Suchá, Johanna Nejedlová a Lenka Kabrhelová.

Natočeno 2024. Webová premiéra 28. 6. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.;

Lit.: Kabrhelová, Lenka – Lehovcová Suchá, Veronika: „Sáhne mi mezi nohy a jde dál.“ Zážitky žen z českých ulic. In web Seznam Zprávy, 28. 6. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Cizí muži jim sahají mezi nohy, na prsa, masturbují v prostředcích hromadné dopravy nebo mají oplzlé poznámky. To jsou namátkou zážitky mnoha žen, které se pohybují veřejným prostorem. Proč se to děje a jak se sexuálnímu obtěžování bránit? O fenoménu, který trápí ženy nejen v létě, je řeč v dalším díle podcastu MDŽ. (…) 

Lucie Stuchlíková, politická reportérka Seznam Zpráv, kterou si Lenka Kabrhelová a Veronika Lehovcová Suchá do studia pozvaly, vzpomíná, že poprvé se se sexuálním obtěžováním na veřejnosti setkala, když jí bylo kolem třinácti let. „Jdu v Rychnově nad Kněžnou dopoledne po ulici, šla jsem později do školy, protože jsem byla u zubaře. Nesu si školní batoh a proti mně jde chlap středního věku, sáhne mi mezi nohy a jde dál,“ popisuje novinářka.

S podobným zážitkem z doby, kdy chodila na první stupeň základní školy, se svěřuje i druhá hostka, Johanna Nejedlová, výkonná ředitelka organizace Konsent. „Pamatuju si, že jsem měla nějakou sukýnku, nastupovala jsem do metra a za mě si stoupl chlap, strčil mi ruku pod sukni a zašeptal mi do ucha: Víš, co dělám takovej malejm holčičkám jako ty? Znásilňuju je!“ vzpomíná Nejedlová na to, jak se pak snažila prodrat přeplněným vagonem metra co nejdál, a na pocit, že nemá kam utéct. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)