5:59 – Vesmírný odpad: Smetí, které lidstvo vyjde draho (2024)

Připravila Lenka Kabrhelová. Editor Matěj Válek. Sound design Ursula Sereghy. Hudba Martin Hůla.

Hovoří astronom Josef Sebera.

Natočeno 2024. Webová premiéra 4. 7. 2024 (Seznam Zprávy, 5:59 h.; 22 min.).

Lit.: Kabrhelová, Lenka: Smetí, které lidstvo vyjde draho. Vesmírný odpad mění oblohu a tíží vědce. In web Seznam Zprávy, 4. 7. 2024 (článek + nahrávka k poslechu). – Cit.: Z oběžné dráhy Země se stává stále nebezpečnější místo. Desítky let zájmu lidstva o vesmír totiž na orbitě vytvořily také masu kosmického smetí, která je hrozbou pro nové mise vědců, států i soukromých společností. Právě komercionalizace vesmírných aktivit přitom problém dál zesiluje. Jak zamořená je oběžná dráha? A jaké důsledky to může mít? (…) 

Více než šedesát let po zahájení kosmického věku se lidstvo stále výrazněji potýká s komplikací, která se na obzoru začala rýsovat právě ve chvíli, kdy v říjnu 1957 sovětská raketa se sondou Sputnik 1 dosáhla hranice vesmíru. Nespočet vědeckých, vojenských i komerčních misí a projektů totiž postupně přidalo na oběžnou dráhu Země nový prvek: odpad. Jeho množství přitom neustále roste. A zvětšují se i rizika s ním spojená.

„Dnes už je to vážný problém, protože v posledních deseti letech došlo ke komercionalizaci vesmíru,“ říká Josef Sebera z Astronomického ústavu Akademie věd ČR. Mohutný nástup privátních firem – třeba společnosti SpaceX miliardáře Elona Muska s tisícovkami nových satelitů – totiž znamená i vznik dalšího odpadu. Negativní důsledky se neomezují na oběžnou dráhu. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)