Vianočná krehkosť (Vánoční křehkost, 1998)

Pavol Stanislav. Verše. Redakce Pavol Hudík.

Recituje Dušan Szabó.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 1998 (4 min.). Repríza 22. 12. 2018 (SRo 8 Rádio Litera); 12. – 18. 12. 2023 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Predvianočné pohľady do nás samých. Téma týždňa. In web SRo 8 Rádio Litera, 10. 12. 2023 (článek). – Cit.: Prečo ľudia nie sú schopní zažiť skutočné Vianoce? Pomaly sa na ne pripraviť a vychutnať si ich? Vedieme okolo tohto sviatku toľko rečí, ale keď príde na skutky, už ich nie sme schopní… Aj o tom bude mozaika programov na Litere tento týždeň. Predviančné šialenstvo sa bude rozoberať v humoristickom pásme Sobotník, Elena Vacvalová vám zas prečíta glosu, ako posiela tradičné vianočné pozdravy. Na Vianoce nemám čas, rozhorčí sa Juraj Surma v hranom dokumente. Priblížime si Slovenské Vianoce v zahraničí a načrieme i do predvianočných veršov (Vianočné momentky) a rozhlasových hier, v ktorých dominujú medziľudské vzťahy (Príliš biely sneh a Muchy v zime). Tak spomaľte a vychutnávajte. Napríklad veršovanú Vianočnú krehkosť či Prechádzky zimnou krajinou s Josefom Ladom. (…)

Vianočná krehkosť. Tak nazval svoje verše Pavol Stanislav. Vypočujete si ich v interpretácii Dušana Szaba. O tomto autorovi kritici kedysi napísali, že je to básnik, ktorý sa modlí, keď myslí a myslí, keď sa modlí. Svojimi zbierkami lyriky patrí Stanislav k najvýznamnejším básnikom súčasnej slovenskej literatúry. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)