Umění ztrácet (2011)

Elizabeth Bishopová.  Listování v poezii americké básnířky. Překlad Mariana Housková. Připravila Milena M. Marešová.  Režie Dimitrij Dudík.

Účinkuje Dana Černá.

Natočeno 2011. Premiéra 19. 2. 2011 (ČRo 3 Vltava, 22:45 h.; 15 min.) v cyklu Svět poezie. Repríza 2. 4. 2016 (ČRo 3 Vltava, 22:45 h.) v cyklu Svět poezie a Americký rok.

Lit.: anonym: Elizabeth Bishopová: Umění ztrácet. In web ČRo 3 Vltava, únor 2011 (článek). – Cit.: Když před několika lety britský literární časopis Poetry Review publikoval rozhovory s dvaceti představiteli mladé básnické generace, ptal se mimo jiné na autory, kteří jejich tvorbu nejvíce ovlivnili. Nejčastěji bylo v odpovědích uvedeno jméno americké básnířky Elizabeth Bishopové, která by se 8.února dožila sto let. Její útlé básnické dílo tvoří niterné básnické „fotografie“ přírodních, městských, vesnických či interiérových scenérií. Nesebestřednost jí dává svobodu vidět zázraky.

Z překladů Mariany Houskové pořad připravila Milena M. Marešová.

Elizabeth Bishopová se narodila 8. února 1911 ve Worcesteru, ve státě Massachusetts na severovýchodě USA. Rodinu, která byla dobře zajištěná díky prosperující stavební společnosti, tehdy postihla velká tragédie. Když bylo Elizabeth pouhých osm měsíců, její otec zemřel na Brightovu chorobu. Matkou manželova smrt otřásla natolik, že následujících pět let střídavě pobývala v psychiatrických léčebnách. Přes veškerou snahu se nepodařilo vrátit jí duševní zdraví. V roce 1916 byla definitivně umístěna v sanatoriu v Novém Skotsku, kde roku 1934 zemřela, aniž kdy znovu svou dceru viděla. 

Elizabeth Bishopová prožila dětství střídavě v péči svých prarodičů. Nejdřív na farmě v městečku Great Village v Novém Skotsku v Kanadě, odkud pocházela matka. V šesti letech si ji prarodiče z otcovy strany odvezli zpět do Worcesteru, aby se jí dostalo patřičné americké výchovy. Ztráta prvního domova, která se stala definitivní po smrti kanadských prarodičů v roce 1923, Bishopovou silně poznamenala a pocit nezařazenosti a znejistění pevného bodu prochází celým jejím básnickým dílem. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)