Vesmíru vrže v kloubech (2007)

Jakub Grombíř. Listování ve sbírce „Kráska a Network“ básníka mladé generace. Připravil Dimitrij Dudík. Účinkují Jiří Ornest a Josef Somr. Režie Dimitrij Dudík.

Premiéra (?) 25. 8. 2007 (Vltava, 22.45 h., 15min.).

Lit.: Dudík, Dimitrij: Lemuří noha a vesmír, kterému vrže v kloubech. In Týdeník Rozhlas 34/2007 (anotace). – Cit.:
Jakub Grombíř se narodil v roce 1974 v Bzenci, kde žije dodnes. Jak napsal Jaroslav Kovanda v doslovu ke Grombířově sbírce Kráska a Network, která vyšla v roce 2006 v nakladatelství Psí víno a ze které vybíráme pro rozhlasový pořad, „Grombíř je vysokoškolsky vzdělaný plebejec a je s podivem, co všechno mu v básních hraje: od klíčů na skobkách přes fíkusy v okně, vajgly v plechovce, rozhlas po drátě…“ Dodejme, že v jeho poezii „hrají“ i turkyně – což je půvabný místní název pro kukuřici, obrovská larva mandelinky, rovnátka, lemuří noha a taky vesmír, kterému vrže v kloubech.
Básník, kritik a překladatel Jakub Grombíř vystudoval filmovou vědu na Olomoucké univerzitě. Publikoval v časopisech Weles, Tvar, Psí víno, Jihovýchodní pošta, Texty, Veronica a Jeseterka. Pokud netráví čas ve svém vracovském sklepě, protože stejně tak jako většina obyvatel Bzenecka je také vinařem, má dostatek času, aby rozvážným krokem měřil ulice a zákoutí, důvěrně známé již od chlapeckých dob. A třeba dojde až do zahrady pustého bzeneckého zámku, nad jehož rozlehlým vinným sklepem se klene tisíciletá lípa. Pověstná bzenecká lipka, z jejíchž kořenů podle pověsti doplňovali žízniví sloužící, když panstvu vypili víno, do sudů místo révového moku mízu. A snad při svých toulkách potká i zakladatele básnického tvaru haiku, japonského básníka Matsuo Bašó. Co by ne, všechno je možné…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)