Putovanie svätej Anny (Putování svaté Anny, 1999)

Katarína Lazarová. Úryvek z detektivního románu. Redakce Jana Hevešiová. Režie Róbert Horňák.

Čte Jana Strnisková.

Připravil Slovenský rozhlas Bratislava v roce 1999 (28 min.). Repríza 8. 2. 2019 (SRo Rádio Pyramída).

Lit.: Grebáč, Marián: Katarína Lazarová: Putovanie svätej Anny (1999). In web SRo 8. 2. 2019 (anotace). – Cit.: Pred 105 rokmi (13. februára) sa narodila spisovateľka Katarína Lazarová. Počas SNP bola členkou 1. československej partizánskej brigády M. R. Štefánika a veliteľkou bojovej jednotky. Po vojne pracovala v Zväze protifašistických bojovníkov, Zväze žien a Zväze spisovateľov. Vo svojej tvorbe sa zameriavala najmä na problematiku dediny. Dôraz kládla na etickú stránku ľudského konania. Bola tiež autorkou próz s tematikou protifašistického odboja. Po roku 1968 písala len detektívky.

Recenzia Kornela Földváriho uverejnená v druhom čísle Kultúrneho života privítala detektívny debut Kataríny Lazarovej ako „udalosť priam mystickú“. Etablovaná autorka „oficiálnej literatúry“, „laureátka štátnej ceny“, účastníčka povstania, ktorá písala romány prevažne s povstaleckou či spoločenskou tematikou, sa pustila do písania detektívky, založenej na „prostých ľudských vášňach.“

Detektívka Putovanie svätej Anny sa odohráva na neurologickom oddelení, kam sa hlavná hrdinka Zita dostane s amnéziou po útoku vraha. Z kostolov miznú vzácne umelecké predmety, podozrenie padá na reštaurátora Vadima. Zita začne na vlastnú päsť pátrať po rozkrádačoch a ocitne sa v nemocnici, no nevie sa rozpamätať, kto ju chcel zaškrtiť… Úryvok číta Jana Strnisková.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)