Uvaděč (2008)

Felisberto Hernández. Povídka uruguayského spisovatele z knihy Had, který se kouše do ocasu. Výbor hispanoamerických fantastických povídek (Brno: Host, 2008). Překlad Eva Spitzová. Připravil Petr Turek. Režie Dimitrij Dudík.

Účinkuje Lukáš Hlavica.

Natočeno 2008. Premiéra 19. 2. 2009. Repríza 12. 12. 2019 (ČRo 3 Vltava, 14:30 h.; 30 min.).

Lit.: Turek, Petr: Felisberto Hernández: Uvaděč. In web ČRo 3 Vltava, 12. prosinec 2019 (článek). – Cit.:  (…)  Felisberto Hernández (1902–1964) vystudoval hru na klavír, později skladbu a harmonii. Dlouho se živil jako klavírista, koncertoval v divadlech, klubech, v kinech doprovázel němé filmy. Zároveň se zajímal o filozofii, psychologii a umění. V roce 1940 definitivně ukončil hudební kariéru a od té doby se věnoval pouze literární tvorbě.

Vrcholné období Hernándezovy tvorby představuje povídková sbírka Nikdo nerozsvěcoval lampy (1947), která znamenala další posun ve vývoji fantastické prózy a v níž potvrdil odklon od tradičních námětů a vypravěčských postupů. Z tohoto souboru pochází i povídka Uvaděč, jež představuje typickou ukázku Hernándezova umění. Vypravěč ve svém monologu demonstruje rozpad jistot moderního člověka v běžném nazírání světa; jeho zrak jej přivádí na pomezí světů, jež jsou ostatním neviditelné. Hernándezův Uvaděč nás vskutku uvádí do světa, který nepoznáváme. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)