Ida (1978)

Ivan Alexejevič Bunin. Povídka. Překlad Dušan Slobodník. Redakce Jozef Čertík. Režie Viliam Sýkora.

Účinkuje Karol Machata.

Připravil Slovenský rozhlas v roce 1978 (25 min.). Repríza 9. 2. 2018 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.. Šenc, Martin – Gažíková, Katarína: Významní rozhlasoví tvorcovia II. – Karol Machata, Jozef Kroner, Ctibor Filčík. Téma týždňa. In web Rádio Litera, 5. 2. 2018 (článek). – Cit.:  V tomto týždni sa na Litere vraciame k predstavovaniu významných rozhlasových tvorcov. V rôznych podobách priblížime známe mená: Karola Machatu, Jozefa Kronera a Ctibora Filčíka. Machatu a Kronera môžete počúvať v prózach a poviedkach Nikolaja Vasilieviča Gogoľa, Milana Čarňanského, Vincenta Šikulu či Ivana Alexejeviča Bunina. Spolu sa predstavia v hlavných úlohách dramatizácie diela Martina Kukučína Keď báčik z Chochoľova umrie. Ctibora Filčíka môžete zas počúvať v hlavnej úlohe v historickej dráme A. S. Puškina Boris Godunov. Hlasy všetkých troch hercov začujete v rozhlasovej hre Edmonda Rostanda Rojčíví milenci a o Ctiborovi Filčíkovi a Jozefovi Kronerovi prinášame aj seriál Rodinka rozhlasových. Nenechajte si ujsť ani rozprávku Dar kráľa Kovovlada či pásmo Viery Benedikovej Vivat majster Karol Machata!.

(…)  Nasleduje poviedka Ivana Alexejeviča Bunina, ktorá do vysielania príde vo štvrtok. Jednou z návratných tém, ktoré ruský spisovateľ Ivan Alexejevič Bunin stvárnil vo svojom diele je láska. Ona je pre Bunina vznešeným a ušľachtilým citom, ktorý sa človeku dostáva len vo vzácnych chvíľach a ktorý si nemožno vynútiť ani udržať násilím. Nositeľmi čistého a ušľachtilého citu sú väčšinou ženy, ktoré Bunin stvárňuje veľmi plasticky a s veľmi prenikavou psychologickou hĺbkou. Svedčí o tom aj poviedka Ida. V réžii Viliama Sýkoru číta Karol Machata. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)