Pupík je brána do lidské duše (2017)

Emir Kusturica. Povídka sarajevského spisovatele a režiséra z knihy Cizinec v manželství. Překlad Draga Zlatníková. Připravila Klára Fleyberková. Režie Jaroslav Kodeš.

Účinkuje Pavel Čeněk Vaculík. 

Natočeno 2017. Premiéra 16. 4. 2018 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Současná povídka. Repríza 24. 7. 2019 (ČRo 3 Vltava, 9:00 h.) v cyklu Letní čtení.

Lit.: Fleyberková, Klára: Emir Kusturica: Pupík je brána do lidské duše. In web ČRo 3 Vltava, 16. duben 2018 (článek). – Cit.: Povídku sarajevského spisovatele a režiséra z knihy Cizinec v manželství poslouchejte on-line do 22. dubna 2018.

Jméno Emir Kusturica je spojeno spíše s filmovým nebo hudebním světem než tím literárním. Dnes je o něm ale řeč jako o spisovateli. Tento sarajevský rodák už dlouho žije v Bělehradě. S českým prostředím je ale spjatý více, než se může na první pohled zdát. Studoval totiž na pražské FAMU v ročníku Otakara Vávry, kam se dostal na doporučení Bosny a Hercegoviny po svých úspěšných amatérských filmech.

Po dlouhé řadě ceněných filmů i koncertů se srbskou kapelou No Smoking Orchestra vydal také své texty. Povídková sbírka Cizinec v manželství vyšla v roce 2016 i v českém překladu. A právě z něj dnes vybíráme povídku nazvanou Pupík je brána do lidské duše. Kusturica se v ní vrací do 70. let, která v Sarajevu sám zažil, a zachycuje dětství a dospívání jednoho chlapce, který neměl literaturu zrovna v lásce. A také dokonale vystihuje atmosféru této poněkud pohnuté doby.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)