Kruh (1968)

František Langer. Povídka. Připravila Dagmar Jaklová-Oravová. Režie Miroslava Valová.

Účinkují Eduard Cupák a Jan Vala.

Natočeno v roce 1968. Repríza 22. 10. 2018 (ČRo 3 Vltava, 14:30 h.); 27. 6. 2021 (ČRo České Budějovice, 23 min.) v cyklu Čtení na neděli.

Lit.: Toušková, Martina: František Langer: Kruh. Detektivní příběh z pražské periferie. In web České Budějovice, 27. červen 2021 (článek). – Cit.: V jednom z pražských nájemních domů je zavražděna svobodná učitelka slečna Moravcová. V témže domě bydlí vypravěč příběhu se svým starším přítelem Janem. Vypravěč se svěřuje Janovi se svými hypotézami, kdo mohl být vrahem.

Povídku Kruh napsal prozaik a dramatik František Langer. Komorní detektivní příběh z pražské periferie vyšel v souboru s názvem Předměstské povídky poprvé v roce 1926. (…)

V roce 1968 povídku Kruh s tehdy mladým hercem Janem Valou načetl pro rozhlas divadelní a filmový herec Eduard Cupák, od jehož úmrtí uplynulo 23. června rovných 25 let.

Eduard Cupák spolupracoval s Československým, později s Českým rozhlasem více než čtyřicet let. První dochovanou nahrávkou jeho hlasu je rozhlasová dramatizace slavného románu Fráni Šrámka Měsíc nad řekou z roku 1954. Ve stejnojmenném filmu, který režíroval písecký rodák režisér Václav Krška, zazářil o rok dříve.

Rozhlas se pro herce s podmanivým barytonem stal útočištěm i v době, kdy měl z politických důvodů zakázáno účinkování v televizi a před filmovou kameru mohl jen sporadicky. Bylo to kvůli jeho podpisu pod dokument Dva tisíce slov.

Naposledy načetl Eduard Cupák v roce 1994 part vypravěče v četbě na pokračování z hororového příběhu Podivný případ doktora Jekylla a pana Hyda.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)