Vytetované obrazy (2006?)

Adin Ljuca. Úvodní povídka ze sbírky bosenského autora žijícího v Praze. Překlad Filip Tesař. Připravila a s autorem hovoří Alena Zemančíková. Režie Vladimír Gromov.

Účinkuje Martin Sobotka.

Natočeno 2006 (?).  Premiéra (?) 9. 2. 2006 (ČRo 3 Vltava, 16:00 h.). Repríza 19. 7. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 30 min.) v cyklu Kabinet.

Lit.: anonym: Adin Ljuca: Vytetované obrazy. In web ČRo 3 Vltava, červenec 2016 (anotace). – Cit.: Úvodní povídka ze sbírky bosenského autora žijícího v Praze. Adin Ljuca pochází z Bosny. Od roku 1993 žije v Praze. V roce 2005 vydalo nakladatelství Arbor Vitae jeho knížku Vytetované obrazy, jejímž výtvarným spoluautorem je malíř rovněž bosenského původu a rovněž usazený v Praze, Aldin Popája. Knížka obsahuje 12 krátkých povídek, které dohromady spojuje linka válečné zkušenosti, uprchlictví a hledání nové životní stability. Je to „dvanáct obrazů, co jsou tenkou jehlou šílenství vytetovány do mozku a nelze je ani vymazat, ani smýt“, jak vysvětluje autor. Čtenář – a v našem případě posluchač – může snadno propadnout realitě, ale účinek těch obrazů je výsledkem autorova literárního umění. Kromě povídek vydal Adin Ljuca i básnickou sbírku Hidžra.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)