O velkých chodidlech Hany Sedlákové (A o skleněném medvědím očku) 1/2 (2020)

Jan Koubek. Marie Sedláková, která celý život pracovala jako prodavačka v řeznictví, se po válce s manželem nastěhuje do Mossesovy vily po odsunutých Němcích. Je přesvědčená o tom, že společně s vilou získala i její důstojnost, že se změnila v někoho jiného – v ženu, která si zaslouží úctu a vážnost. A své dceři Haně plánuje velkou budoucnost. Povídku současného českého prozaika pro rozhlas připravila Ivana Myšková. Režie Jakub Doubrava.

Účinkuje Ivan Řezáč.

Nastudovala Plzeň v roce 2020. Premiéra 5. – 6. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Myšková, Ivana: Jan Koubek: O velkých chodidlech Hany Sedlákové (a o skleněném medvědím očku). In web ČRo 3 Vltava, 6. září 2020 (článek). – Cit.: Marie Sedláková, která celý život pracovala jako prodavačka v řeznictví, se po válce s manželem nastěhuje do Mossesovy vily po odsunutých Němcích. Je přesvědčená o tom, že společně s vilou získala i důstojnost, že se změnila v někoho jiného – v ženu, která si zaslouží úctu a vážnost. A své dceři Haně plánuje velkou budoucnost.  (…)

Hana Sedláková vyrůstala ve vile zabrané židovskému továrníku Mossesovi a touží po jediném – po studiu medicíny. Jenomže před začátkem akademického roku vstoupí do malého obuvnictví a rázem všechny její plány vezmou za své…

Povídka Jana Koubka O velkých chodidlech Hany Sedlákové vypráví ústy empatického vrátného jedné maloměstské nemocnice příběh o nejednoznačné kráse mateřství a hořkosti nenaplněných ambicí. Povídka, pro rozhlas rozdělená dodvou dílů, pochází z autorova prozaického debutu Matky. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)