Běloši a Indiáni (1975)

Eduard Petiška. Pro rozhlas upravila Dagmar Hubená. Režie Jana Bezdíčková.

Účinkují Eva Klepáčová, Jiřina Šecová, Karel Höger, Karel Šebesta a Bohumil Švarc.

Natočeno 1975 (29 min). Obnovená premiéra 10. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Mačas, Dominik: Indiánské léto ve vltavské Povídce. In web ČRo 3 Vltava, září 2020 (článek). – Cit.:  Na americkém severu se období na konci podzimu, kdy jsou dny ještě slunečné a listí stromů se barví do žluté a červené, říká indiánské léto. Podle některých tento výraz pochází od námořníků, kteří v tomto čase vyplouvali na Indický oceán. Jiní připomínají starou indiánskou legendu o krvi zabitých medvědů, která stoupá z půdy do stromů a jejich listy barví do ruda.

Název indiánské léto jsme si vypůjčili pro sérii vltavských povídek. Spíš než barevný závěr podzimu v nich ale rezonuje téma indiánů, původních obyvatel Ameriky a hrdých bojovníků proti útlaku.

(…) Kdo jsou běloši? Nevěrný muž a jeho milenka na opalovacím lehátku před zapadlou chatou v lese… A indiáni? To je kluk s lukem a šípy, kterému se tu s matkou a jejím milencem nudí, a také osamělý muž, který přichází k chatě, aby si zde připomněl něco, co se stalo už před mnoha lety…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)