Vodník (2020)

Gilbert Keith Chesterton. Povídka. Připravila Eva Lenartová. Překlad Eva Outratová. Zvuková spolupráce Marek Hoblík. Režie Petr Gábor.

Účinkuje Alena Sasínová-Polarczyk. 

Nastudovala Olomouc v roce 2020. Premiéra 28. 11. 2020 (ČRo Olomouc, 18:05 h.; 26 min.) v cyklu Setkání s literaturou. Repríza 10. 2. 2023 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Lenartová, Eva: Gilbert K. Chesterton: Vodník. Páter Brown řeší smrt námořníka. In web ČRo Olomouc,  28. listopad 2020 (článek). – Cit.: Katolický kněz je na první pohled neobvyklý detektiv. Ale páter Brown G. K. Chestertona je přirozený jako pramen vody. U Chestertona se všechno obyčejné projevuje jako záhada a všechno neobyčejné se ukazuje jako docela prosté.

Autorem pátera Browna je velký spisovatel a jeho příběhy patří do pokladnice detektivní literatury. A nenapsal je jen pro odlehčení jako hříčku pro intimní přátele; nejsou to jen spadané drobty po intelektuální hostině. Příběhy pátera Browna vyšly v pěti sbírkách v letech 1911 až 1935, je jich přesně padesát a jsou neoddělitelnou součástí literárního díla svého tvůrce. Najdeme v nich celou literární osobnost G. K. Chestertona: jeho filosofii i etiku, nekonformismus, smysl pro paradox a věčné okouzlení tajuplnosti přírody a lidské duše. (….)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)