První lok piva a další drobné radosti (2009)

Philippe Delerm. Krátké prózy francouzského spisovatele (Premiere gorgée de biere et autres plaisirs miniscules, Sieste assassinée). Překlad Tomáš Kybal. Připravil Petr Turek. Hudební spolupráce Pavla Schönová. Režie Vlado Rusko.

Účinkuje Michal Pavlata.

Premiéra 22. 10. 2009 (ČRo 3 Vltava, 16:00 h.; 26 min.). Repríza 29. 12. 2017 (ČRo 3 Vltava, 14:30 h).

Lit.: Turek, Petr: První lok piva a další drobné radosti. In web ČRo 3 Vltava, 9. 5. 2013 (anotace). – Cit.: Francouzský prozaik Philippe Delerm (nar. 1950) je jedním z předních autorů spisovatelské vlny která rafinovaně zkoumá všední, nicotné, niterné zážitky každodennosti – psala o nich i Nouvelle Revue Française. Ve své knize s názvem První lok piva a další drobné radosti (Gallimard 1997, česky 2008) nabízí Delerm detailní návod, jak se potěšit drobnými radostmi všedních dnů. Stačí svlažit v parném letním dnu rty lokem vychlazeného piva nebo si při jízdě starou vlakovou soupravou všimnout její zanedbané krásy, stačí si všimnout bzukotu dynama při jízdě na kole nebo citlivě vnímat atmosféru nedělního večera. Delermova kniha se stala bestselerem a proti očekávání ukázala, že i krátké texty čtenáře lákají. Jakýsi francouzský knihkupec po vydání knihy dokonce pravil, že „je to pro několik stovek z tisíců čtenářů jediná kniha, kterou letos přečtou (a dočtou!)“. Delermovy texty jsou odrazem niterné tváře Francie – citlivý pozorovatel a obratný stylista tak vytváří své drobné mytologie, kterým dobře porozumí i čtenář ve střední Evropě i jinde. Ostatní Delermovy knihy se takového ohlasu nedočkaly, i když například Sundborn, aneb Dny plné světla (1996), román o švédských malířích na počátku dvacátého století a vztahu jejich tvorby k francouzskému impresionismu – o hledání způsobu, jak zachytit světlo na plátně, získal cenu knihkupců. Byl to takový Delermův docela zdařilý pokus, jak přenést do rukopisu minimalistický, impresionistický styl.

 

Současný francouzský spisovatel Philippe Delerm nabízí recept lidem, kteří dnes nemají radost ze života. Stačí prý zvlažit v parném letním dnu rty do vychlazeného zlatavého piva, nebo otevřít nehtem palce zelený lusk a ukazováčkem shrnout do dlaně malé zelené kuličky. Dalších více než třicet drobných radostí, které rozzáří úsměv na tvářích lidí, má přichystané pro čtenáře Philippe Delerme ve své příručce pro uspěchané. (Náměty z knihy by mohl čerpat například jiný francouzský spisovatel, Michel Houellebecq, jehož temnou vidinu světa by mohly některé Delermovy drobné radosti poopravit).

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)