Kousek Leslie Wildové (2021)

Martin Kolář. Případ sériového vraha mladých dívek v kterémsi americkém maloměstě sledujeme očima Bentona Ennise, slaboduché hory sádla. Benton nechápe mnoho, ale co pochopí, to nenechá jen tak… Povídku ze sbírky Zabij mě líp pro rozhlas připravil Tomáš Vlček. Dramaturgie Marina Feltlová. Účinkuje Josef Pejchal. Režie Jiří Seydler.

Natočeno 2021. Premiéra 21. 7. 2021 (ČRo 2 Praha, 22:00 h.) v cyklu Strašidelné léto na Dvojce.

Lit.: Vlček, Tomáš: Český děs aneb týden domácího hororu. In web ČRo 2 Praha, 20. červenec 2021 (článek). – Cit.: Letošní léto na Dvojce je hororové. Připravili jsme týdenní sérii povídek tohoto žánru z pera českých autorů, což je pro české klasiky poněkud netradiční žánr. (…)

Horor není v české literatuře nikterak tradičně doma, i když se duchařské a tajemné náměty objevují i v dílech klasiků, jako byli Jan Neruda či Jakub Arbes. Rádi bychom vám však představili hororovou tvorbu v díle autorů podstatně mladších.

Na území hororu se čeští spisovatelé 20. a 21. století vydávají obvykle přes hranice některého z jiných žánrů – humoristé, autoři sci-fi a fantasy, postmoderní prozaici, detektivkáři či autoři psychologické prózy – a proto se dá říci, že je-li paleta českého hororu nevelká, je o to pestřejší.

Autorem snad největšího počtu hororových povídek v české próze je Miloslav Švandrlík. Ten však ani ve strašidelném žánru nezapře své základní naladění humoristy, zábavného chrliče historek takřka haškovského ražení. A proto i jeho povídka Trojí leknutí Roberta Brůny je vyprávěna s úsměvným nadhledem, byť v ní půjde o život a smrt.

Představitelů české fantastiky, kterýmžto termínem bývá označováno žánrové trojhvězdí sci-fi/fantasy/horor, jsme vybrali hned několik. Žánrovým doyenem je Ondřej Neff, jehož povídka Nevěsta pro dlouhou noc je variací na hororovou klasiku, totiž na příběh o hraběti Draculovi, a nese rovněž stopy humorné parafráze. Střední věk tu reprezentuje Jaroslav Mostecký, od něhož jsme zařadili povídku Kaštanová noc. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)