Nejhorší zločin na světě aneb Otec Brown a snoubenec neteře Betty (2021)

Gilbert Keith Chesterton. Detektivní povídka. Připravila Eva Lenartová. Překlad Jan Čulík. Zvuk Zdeněk Prchlík. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje David Viktora.

Připravil Český rozhlas Olomouc v roce 2021. Premiéra 12. 11. 2021 (ČRo Olomouc, 18:05 h.; 26 min.) v cyklu Setkání s literaturou. Repríza 26. 7. 2022 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: ele (= Lenartová, Eva): G. K. Chesterton: Nejhorší zločin na světě aneb Otec Brown a snoubenec neteře Betty. In web ČRo Olomouc, 11. prosinec 2021 (článek). – Cit.: Nejhorší zločin na světě. Tak se jmenuje detektivní povídka Gilberta Keithe Chestertona v hlavní roli se slavným detektivem amatérem otcem Brownem. (…)

Jen díky postřehu katolického kněze a amatérského detektiva otce Browna nezůstane nejhorší zločin na světě nepotrestán. Za týden ve stejném čase bude otec Brown řešit detektivní záhadu s názvem Apollonovo oko. (…)

Prosincový cyklus Setkání s literaturou nabídne čtyři detektivní povídky G. K. Chestertona: Nejhorší zločin na světě, Apollonovo oko, Herečka má alibi a Rudý měsíc z Meru. Prozradit můžeme, že všechny padouchy nakonec pokaždé dopadne otec Brown.

Katolický kněz je na první pohled neobvyklý detektiv, Chesterton jej obdařil vtipem, laskavou ironií, dobrým srdcem a silným intelektem. Jako inspirační zdroj mu posloužil přítel, katolický kněz John O`Connor. Příběhy pátera Browna vyšly v pěti sbírkách v letech 1911 až 1935, je jich přesně padesát a jsou neoddělitelnou součástí literárního díla svého tvůrce. Právě díky netradičnímu detektivovi v nich najdeme výrazný otisk autorovy osobnosti, jeho filosofii i etiku, nekonformismus, smysl pro paradox a věčné okouzlení tajuplností přírody a lidské duše.

Výrazným znakem Chestertonova díla, detektivní povídky s otcem Brownem v hlavní roli nevyjímaje, je humor. Když noviny The Times požádaly několik význačných osobností, aby napsaly esej na téma „Co je na světě špatného“, Chesterton odepsal stručně: „Vážení pánové, to já. S úctou G. K. Chesterton.“

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)