Nahé, zelenkavé světlo (2009)

František Kožík. Povídka českého autora z roku 1976 (Literární měsíčník).  Připravil Jiří Vondráček. Účinkuje Jiří Hromada.  Režie Vlado Rusko.

Natočeno 2009 (21 min.).

Pozn.: Povídka se odehrává v nemocničním prostředí. Celou povídku by pak mohla uvést tato zpráva: „Včera ve večerních hodinách nezvládl dvaatřicetiletý M.K. na kluzké vozovce řízení, vůz dostal smyk, najel do protijedoucího nákladního vozu. Řidič osobního auta byl zraněn lehce, ale jeho spolujezdkyně, třiadvacetiletá J.S., utrpěla vážné zranění. Škoda na autech představuje 40.000,- Kčs.“ Tato slova v Kožíkově textu opravdu najdeme, ovšem v povídce se jedná zejména o vnitřní svět – pocity, úvahy a myšlenky oné třiadvcetileté dívky J.S., která bezmocně leží na nemocničním lůžku.

František Kožík, český dramatik, básník, prozaik, publicista a také překladatel a libretista, se narodil 16. května 1909 v Uherském Brodě. Po maturitě vystudoval právnickou fakultu, v letech 1956-74 byl rozhlasovým a filmovým dramaturgem. Jako autor nám odkázal rozsáhlou povídkovou a románovou tvorbu, jak pro dospělé, tak pro děti.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)