Svetová čítanka – Zazie v metre (Světová čítanka – Zazie v metru, 2010)

Raymond Queneau. Ukázka z prózy. Překlad Blahoslav Lečko.

Čte Alfréd Swan.

Natočeno 2010. Repríza 2. – 8. 4. 2024 (SRo 8 Rádio Litera).

Lit.: Šaráková, Lucia: Dieťa vo svete literatúry – literatúra vo svete detí. In web SRo Rádio Litera, 31. 3. 2024 (článek). – Cit.: Medzinárodný deň detskej knihy sa každoročne oslavuje 2. apríla, v deň narodenia veľkého dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena. Pri tejto príležitosti sme sa v Rádiu Litera rozhodli, že tento týždeň venujeme literárnej tvorbe pre deti, autorom detských kníh a rozprávok, ale aj detským knižným hrdinom. Počas najbližších dní si budete môcť postupne na pokračovanie vypočuť niekoľko pôvodných poviedok, ktoré zvíťazili v súťaži vydavateľstva Perfekt o pôvodnú poviedku určenú deťom, ale aj mnohé pásma, verše či rozhlasové hry s témou detstva či spomienok na neho. Okrem toho si pripomenieme aj 215. výročie narodenia ruského spisovateľa Nikolaja Vasilieviča Gogoľa. Spomenieme si tiež na nedávno zosnulého herca Ivana Letka. (…)

Francúzsky prozaik Raymond Queneau v próze Zazie v metre rozpráva príbeh o svojráznom dievčatku. Malá školáčka príde na návštevu k svojmu strýkovi, ktorý žije v Paríži. Zazie ešte nikdy vo veľkomeste nebola. Jej cieľom však nie je zdvorilostné stretnutie s rodinou či prehliadka pamätihodností. Jediné, čo ju na veľkom meste skutočne láka, je jazda metrom. Bohužiaľ, práve počas jej návštevy pracovníci metra štrajkujú a podzemná dráha je dočasne uzatvorená. Trucovité dievča dáva všetkým naokolo dostatočne najavo svoje sklamanie a nik si s ňou nevie dať rady. Queneau cez úprimný pohľad dieťaťa odhaľuje svet dospelých so všetkými jeho nedostatkami. Úryvok v preklade Blahoslava Hečka, ktorý je ohňostrojom jazykovej nápaditosti plnej neologizmov, číta Alfréd Swan. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)