Odsunutá vzpomínka (1998)

Alena Wagnerová. Monolog z dokumentární knihy zachycující osudy sudetských Němců „druhé generace“, kteří odsun v roce 1945 zažili jako malé děti. Připravila Svatava Morávková. Režie Jaromír Ostrý.

Účinkuje Jana Hlaváčková.

Nastudovalo Brno v roce 1998. Premiéra 8. 5. 1998 (ČRo Brno, 9:05 h.; 23 min). Repríza 4. 5. 2024 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: Mačas, Dominik: A kohout třikrát zazpíval, Odsunutá vzpomínka. Příběhy Aleny Wagnerové z temných časů. In web ČRo 3 Vltava, 4. květen 2024 (článek). – Cit.:  Vzpomínky německé ženy na dětství prožité před válkou a během okupace v Opavě a příběh z jara 1945, který se odehrává v terezínské Malé pevnosti. Dvě povídky spisovatelky, orální historičky a editorky Aleny Wagnerové, která se ve svém díle věnuje česko-německým vztahům, kulturním dějinám střední Evropy a postavení ženy v moderní společnosti.  (…)

Alena Wagnerová (1936) se narodila v Brně, vystudovala biologii, pedagogiku a později divadelní vědu. Žije v Praze a v Saarbrückenu, píše česky i německy. Je autorkou biografie Sidonie Nádherné, monografie o rodině Franze Kafky V ohnisku nepokoje. Napsala také životopisnou knihu o novinářce Mileně Jesenské a další o spisovateli Jiřím Weilovi.

Odsunutá vzpomínka

Německá žena vzpomíná na své dětství prožité v Opavě v napjaté době před válkou, během okupace a po ní. Reflektuje společenské změny a s citem a silnou autenticitou vypráví o tom, co prožila. Přes temné dějinné pozadí je její příběh naplněn dobrotou těch, kteří se odvážili postavit svému strachu a obavám. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)