Výlet do Opatije (2006)

Giorgio Bassani. Ze života Bruno Lattese. Povídka italského spisovatele. Překlad Marina Castiellová. Připravil Petr Turek. Režie Ivan Chrz.

Účinkuje Pavel Soukup.

Natočeno 2006. Premiéra 28. 5. 2006 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.; 30 min.). Repríza 17. 5. 2021 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: anonym (= Turek, Petr?): Giorgio Bassani: Výlet do Opatije. In web ČRo 3 Vltava, květen 2006 (článek). – Cit.:  Hlavním tématem příběhů italského básníka a prozaika Giorgia Bassaniho není holocaust, byť leží v pozadí každého z nich, ale odlidštění lidského společenství v konfliktu s totalitním systémem. Pod zdánlivě uspořádaným životem maloměsta, z něhož ve válce padá idylická maska, se odhaluje zoufalá situace zavržených lidí. Autor se v povídkách snaží dobrat toho, jak se mohli mírumilovní obyvatelé proměnit v netečný dav přihlížející odvlékání spoluobčanů.

Italský básník, prozaik, literární kritik a novinář Giorgio Bassani (4.3.1916 – 13.4.2006) studoval v Bologni, do r. 1943 žil ve Ferraře, která tvoří kulisu jeho próz. R. 1943 byl zatčen jako Žid a aktivní antifašista. Po návratu z vězení vstoupil do odboje. Po válce se usadil v Římě. Byl redaktorem několika časopisů, r. 1940 debutoval souborem povídek Město v nížině, verše vydal r. 1945 a 1951, souborně 1982.

Nejvýrazněji se prosadil jako prozaik, k nejzdařilejším dílům patří povídková sbírka Pět ferrarských příběhů (1956), za kterou získal cenu Strega – česky vyšel z této knihy výbor Pamětní deska v Mazziniho ulici (Sefer 2001).

Bassaniho dílo je převážně zasazeno do prostředí ferrarské židovské menšiny, časově je zaměřeno na období fašismu, autor se vrací k zážitkům z dětství a dospívání, které se prolínají s událostmi válečných let a vytvářejí tak trýznivou skutečnost. Tematicky je sjednocuje citlivé vyjádření pocitu odcizení a izolace jedince uprostřed společnosti.

Proslulý je Bassaniho román Zahrada Finzi-Continiů (1962, č. 1971), v němž Bassani vykreslil neúprosný rozpor světa bezstarostného mládí a kruté reality válečné Itálie. Bassani byl sečtělý a velmi bystrý kritik, velký znalec italské literatury – jako redaktor nakl. Feltrinelli prosadil vydání románu Gepard Giuseppe Tomasiho di Lampedusa, jednoho z nejvýznamnějších děl italské literatury 20. stol.

Hlavním tématem Bassaniho příběhů není holocaust, byť leží v pozadí každého z nich, ale odlidštění lidského společenství v konfliktu s totalitním systémem. Pod zdánlivě uspořádaným životem maloměsta, z něhož ve válce padá idylická maska, se odhaluje zoufalá situace zavržených lidí. Autor se v povídkách snaží dobrat toho, co a jak se vlastně stalo – jak se mohli mírumilovní obyvatelé proměnit v netečný dav přihlížející odvlékání spoluobčanů.

Povídka s názvem Výlet do Opatije (opatye) s podtitulem Ze života Bruno Lattese byla převzata z knihy Giorgia Bassaniho – Pamětní deska v Mazziniho (macinyho) ulici (nakl. Sefer 2001). Z překladu Mariny Castiellové připravil Petr Turek. V režii Ivana Chrze účinkuje Pavel Soukup.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)