Indiánská povídka /Bahia del Sueňo/ (1996)

Milada Součková. Povídka ze sbírky „‚Škola povídek“. Režie Petr Adler.

Účinkují Daniela Kolářová, Michal Pavlata a Hana Brothánková.

Natočeno 1996. Repríza 21. 11. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 21 min.) v cyklu Kabinet; 7. 9. 2020 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Pozn.: Dílo pozoruhodné české autorky, která vystudovala přírodní vědy na Univerzitě Karlově, ale věnovala se hlavně literatuře. Po válce se stala kulturní atašé československého konzulátu v New Yorku, kde po únorovém puči také zůstala, takže její díla nemohla doma vycházet. V Americe přednášela českou literaturu a další slovanské obory na Harvardu, v Chicagu a v Berley. Od roku 1963 byla knihovnicí Harvardovy univerzity a shromáždila zde patrně největší soubor české literatury mimo ČR; tomuto fondu odkázala i své úspory. V Česku už péčí nakladatelství Prostor vyšly sebrané spisy Milady Součkové a v roce 2010 byly oceněny Magnesií literou za nakladatelský počin. (anotace)

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Dílo pozoruhodné české autorky, která vystudovala přírodní vědy na Univerzitě Karlově, ale věnovala se hlavně literatuře. Po válce se stala kulturní atašé československého konzulátu v New Yorku, kde po únorovém puči také zůstala, takže její díla nemohla doma vycházet. V Americe přednášela českou literaturu a další slovanské obory na Harvardu, v Chicagu a v Berley. Od roku 1963 byla knihovnicí Harvardovy univerzity a shromáždila zde patrně největší soubor české literatury mimo ČR; tomuto fondu odkázala i své úspory. V Česku už péčí nakladatelství Prostor vyšly sebrané spisy Milady Součkové a v roce 2010 byly oceněny Magnesií literou za nakladatelský počin.
Účinkují: Daniela Kolářová, Michal Pavlata a Hana Brothánková.

Natočeno v roce 1996.

http://www2.rozhlas.cz/program/stanice/2011-05-22?st=5

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)