Kronika lásky, která nikdy neexistovala (1999)

Michelangelo Antonioni. Povídku z italštiny přeložila Eva Zaoralová. Režie Dimitrij Dudík.

Čte Boris Rösner.

Připravil Český rozhlas v roce 1999. Premiéra (?) 12. 1. 2000 (ČRo 3 Vltava; 21 min.). Repríza 23. 1. 2023 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h).

Lit.: Mačas, Dominik: Michelangelo Antonioni: Kronika lásky, která nikdy neexistovala. In web ČRo 3 Vltava, 23. leden 2023 (článek). – Cit.: Příběh dvou milenců, kteří milenci vlastně nikdy nebyli, se proplétá několika časovými linkami, aby nakonec vyvrcholil náhodným setkáním v kině po 11 letech. (..)

Povídka italského režiséra a scénáristy Michelangela Antonioni posluchače přenese do pádské nížiny v Itálii, kde ženy vychází ven až po západu slunce a muži jsou odměření a pomalí, s lehkým nádechem znuděnosti.

Antonioni se při psaní této povídky, která vlastně měla být filmovým scénářem, inspiroval příběhem z Ferrary o platonické lásce dvou lidí, která trvala až do jejich smrti. V příběhu tematizuje jak tuto zvláštní osudovou lásku, tak samotný proces tvorby scénáře pro své filmy. Spolu s Federikem Fellinim a Luchinem Viscontim bývá Michelangelo Antonioni řazen do triumvirátu největších italských režisérů. Věhlas si získal osobitým stylem, který se stal v kinematografii pojmem. Nejvíce ho proslavil film Zvětšenina, za nějž v roce 1967 získal Zlatou palmu v Cannes i nominaci na Oscara. Na motiv Kroniky lásky, která nikdy neexistovala, a několika dalších povídek natočil společně s Wimem Wendersem v roce 1995 film Za mraky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)