Falešný Mičurin (2010)

Věra Nosková. Pro rozhlas vybral a úvodem opatřil Petr Hanuška. Zvuk, záznam a střih Mirka Sychrová. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Režie Michal Bureš.

Účinkuje Naděžda Chroboková – Tomicová.

Natočeno v roce 2010. Premiéru vysílal ČRo Olomouc 26. 9. 2010 v cyklu Schůzky s literaturou. Repríza 29. 9. 2010 (ČRo Olomouc); 9. 9. 2015 (ČRo 3 Vltava, 0:35 h.) v cyklu Noční bibliotéka).

Lit.: (anonym): Věra Nosková: Falešný Mičurin. Příběh o tajemství, které odhalila zvědavost. In web ČRo Olomouc 26. 9. 2010 (anotace). – Cit.: Dnes večer vám představíme další dámu soudobé české literatury – spisovatelku a novinářku Věru Noskovou. Rodačka z Karlovarska vyrůstala ve Strakonicích, aby na počátku 70. let opustila své rodné město i rodinu, aby nakonec skončila v Praze. Prostřídala řadu profesí – od aranžérky přes závorářku, archivářku, cukrářku až po učitelku v mateřské škole. Listopadový převrat způsobil i změnu v jejím životě, neboť od 90. let se věnuje publicistice.

Již samotný osud jejího psaní by vydal minimálně na rozsáhlou povídku. Začala básnickou knihou, vydano v jihočeské Růži v roce 1998. Pokračovala dnes nedostupnou novelou Ten muž zemře z novinářského prostředí, neboť její nakladatel zkrachoval a s ním zmizela i její kniha. Poté ji pronásledovala smůla s grafikou obálek jejích knih i nevydařenou propagací, aby se situace zlepšila v roce 2003, kdy založila své nakladatelství. Vydala sbírku povídek původně nazvanou Je to hustý, slávu ji však přinesl román Bereme, co je, který byl v roce 2004 nominován na cenu Magnesia Litera a po němž následovala slušná řádka dalších novinek.

Jak sama prohlašuje, píše téměř výhradně o tom, co sama prožila. Snad je tak tomu i v povídce Falešný Mičurin…

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)