Beránek Boží (2010)

Jaromír Štětina. Příběh o cínovém poháru, temné štole a majoru Juriji Ivaněnkovi. Povídka ze souboru „Gravitace“. Připravil Petr Hanuška. Redaktor Jan Sulovský. Technická spolupráce Jiří Vavrda. Použitá hudba David Holland (Ghost Town) a Igor Tuhmanov a Gerhart Frei (Pastoral Balalaika). Hudební spolupráce Antonín Schindler. Režie Michal Bureš.

Čte Josef Bartoň.

Nastudoval ČRo Olomouc 7. 11. 2010 (10:00 – 18:00 h./R 1). Premiéra 6. 2. 2011 (ČRo Olomouc, 20:30 – 21:00 h.; 29 min.) v cyklu Setkání s literaturou, programová řada Současná česká literatura, č. 188. Repríza 9. 2. 2011 (ČRo Olomouc, 19:05 h.); 11. 9. 2015 (ČRo 3 Vltava, 0:35 h.) v cyklu Noční bibliotéka.

Lit.: Hanuška, Petr – Bureš, Michal – Štětina, Jaroslav: Jaromír Štětina: Beránek Boží. In web ČRo Olomouc, 2. 9. 2011 (článek). – Cit.: Jaromír Štětina je člověk mnoha řemesel – nejvýrazněji se prosadil svou publicistickou činností, v poslední době je znám coby senátor zasedající v mnoha důležitých senátních výborech a komisích. Literární tvorba jej ovšem lákala již od konce 70. let minulého století. Mě osobně však velmi potěšil před několika málo lety nádherně vypraveným svazkem Epochální encyklopedie pekelných historií v Čechách, v němž zachytil své putování za českými čerty. 

V poslední době to začal zkoušet v literárním útvaru, který není vůbec jednoduchý, a to na poli povídky. Poslední jeho povídková kniha nese název Gravitace, vyšla v Nakladatelství Lidové noviny a nabízí čtenářům celkem 10 čísel. Jejich příběhy se odehrávají na Frýdlantsku a v Jizerských horách, tedy v oblastech s pohnutou historií. 

Jak známo, po Mnichovu 1938 byly tyto země okupovány Němci, po válce je pak osidlovali přistěhovalci z vnitrozemí. Štětinovy příběhy jsou plné slovesně umně podchycených autentických událostí. Zaměřují se na osudy lidí, kteří svými činy nepůsobili nějaké historické zlomy, ale naopak autorovi reprezentují typy obyčejných lidí, na kterých dějiny ukázaly svou krutost nebo je vystavily zkoušce jejich lidské odolnosti. 

A protože Jaromír Štětina je strhující vypravěč, jako čtenáři jsme svědky stále živě působících lidských dramat. O tom svědčí i povídka Beránek Boží.  

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)