Pouť krkonošská (2010)

Karel Hynek Mácha. Povídka českého básníka období romantismu. Připravil Jiří Vondráček. Režie Markéta Jahodová.

Účinkuje Petr Lněnička.

Natočeno 2010. Premiéra 13. 11. 2010 v cyklu Den s Karlem Hynkem Máchou  (30 min.). Repríza 20. 6. 2015 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.); 19. 8. 2023 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: anonym: Karel Hynek Mácha: Pouť krkonošská. In web ČRo 3 Vltava, listopad 2010 (článek). – Cit.: Povídka inspirovaná básníkovými romantickými životními pocity a jeho neobyčejnou zálibou v putování po hradech, zámcích a zříceninách i po horách, kopcích a lesích. Několikrát vystoupil také na Krkonoše. Bezprostředním podnětem k napsání povídky byl sen, který si Mácha zapsal v roce 1833 do svého zápisníku. Připravil Jiří Vondráček. V režii Markéty Jahodové účinkuje Petr Lněnička.

Karel Hynek Mácha se narodil 16. listopadu 1810 v Praze na Újezdě. Otec byl mlynářský pomocník, matka pocházela z měšťanské, hudebně založené rodiny. Krátce po Hynkově narození se přestěhovali do chudé čtvrti kolem kostela sv. Petra, kde Mácha prožil dětství a chlapectví. Chodil do svatopetrské farní školy, v letech 1824–1930 do novoměstského gymnasia. V roce 1826 si otec otevřel na Dobytčím trhu (Karlovo náměstí) krupařství, k němuž přiléhal nuzný byt. V té době měl Mácha za sebou první básnické pokusy v němčině, jež vznikly při školním studiu literatury, označené v rukopise jako Versuche des Ignaz Macha – Pokusy Ignáce Máchy (1829). 

V roce 1832 ukončil Mácha filosofii a pod vlivem Jungmannových přednášek začal psát české verše uveřejňované většinou v časopisech. Účastnil se také rozvíjejícího se českého společenského života, hrál v ochotnických divadelních představeních ve Stavovském i Kajetánském divadle. Zde se, už jako student práv, seznámil s Eleonorou Šomkovou. Láska mezi Hynkem a Lori probíhala v bouřlivých zvratech, způsobovaných zejména impulsivním Máchovým temperamentem (jak o tom svědčí intimní básníkův Deník z roku 1835). Tento citový vztah potom prolínal všemi ostatními Máchovými zážitky a názory na svět. 

Jeho nejvýznamnější dílo, básnická skladba Máj byla vydána v dubnu 1836 vlastním autorovým nákladem. Mácha v té době dokončil právnická studia, myslel na uspořádání svého vztahu k Lori. Získal místo advokátního praktikanta v kanceláři justiciára Durase v Litoměřicích. Po narození dítěte (1. 10. 1836) mělo dojít konečně k sňatku, avšak v plánovaný den svatby (8. 11.) byl Mácha pohřben. Zemřel 6. listopadu 1836 v Litoměřicích. 

V prozaické snové vizi Pouť krkonošskávystupuje jako hlavní hrdina „poutník“, který je představitelem básníkova hledání. Pouť v horské krajině symbolizuje pocit postupného osamocování. Jejím základem mýtus o klášteře na Sněžce. Jeho zemřelí mniši mají možnost ožít vždy na jeden den v roce, dávají však nakonec přednost smrti před stálou nadějí. Jako poutníkova smrt je definitivním zánikem, nic nemůže obnovit naděje a prožitky jeho „minulých dnů“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře
Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)