Nelidský kůň, Chronos a Kairos (1993)

Ladislav Dvořák. Dvě povídky. Pro rozhlas vybral a úvodním slovem provázel doktor Blahoslav Dokoupil.  Režie Petr Pleva.

Účinkují Jiří Dušek, Jan Zvoník a Miroslav Středa.

Nastudovalo Brno v roce 1993. Repríza 7. 6. 2024 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: anonym: Ladislav Klíma, bratři Čapkové nebo Richard Weiner. Sedm filozofických povídek českých spisovatelů. In web ČRo 3 Vltava, 4. červen 2024 (článek). – Cit.: „Česká próza nikdy netrpěla přemírou filozofičnosti a spisovatelů – filozofů je v ní jako šafránu,“ říká doktor Blahoslav Dokoupil, který v první polovině 90. let připravil pro rozhlas cyklus Česká filosofická povídka. Prochází v něm literaturou celého dvacátého století a vybírá autory a texty, které by odpovídaly vymezenému žánru.  (…)

Klasická filozofická povídka má domov ve Francii a je spojována se jménem velkého Voltaira a jeho Candida, z děl pozdějších autorů pak například s Malým princem Antoina de Saint-Exupéry. Blahoslav Dokoupil v českém prostředí její rysy kromě díla filozofa Ladislava Klímy nachází také v prózách obou bratrů Čapků, Richarda Weinera, Ladislava Dvořáka, Sylvie Richterové nebo Karla Michala. (…)

Povídka Nelidský kůň ze stejnojmenné sbírky povídek na metafoře záhadného koně ukazuje některé lidské vlastnosti a stereotypy, spíše ty nedobré, které jsou ovšem každému trochu známé.

Povídka Chronos a Kairos ze sbírky Šavle meče na motivu aut a jejich majitelů při cestě do kostela představuje dvojí pojetí času – technického, který nám ukazují ručičky hodin, a nadpozemského.

Každé zlo je předem odsouzeno jen k tomu, aby sloužilo dobru. (z povídky Ladislava Dvořáka Chronos a Kairos) (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)