Malá Lucy (2010)

Louis Křikava. Povídka z knihy Loupeživý rytíř Florián z roku 1921. Pro rozhlas připravil Dominik Mačas. Režie Miroslav Buriánek.

Účinkuje Bronislav Kotiš.

Nastudoval ČRo Plzeň v roce 2010. Premiéra 3. 7. 2010 (ČRo 5 Plzeň, 24 min.) v cyklu Víkendové čtení. Repríza 3. 7. 2020 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.; 23:00 h.).

Pozn.: Louis Křikava (* 12. 12. 1873 Přeštice; † 3. 7 1920 Praha), český spisovatel (byl znám také jako „Louis z Přeštic“).
Po studiu gymnázia v Kutné Hoře a v Chrudimi začal Křikava studovat práva na Univerzitě Karlově v Praze, která však nedokončil. Během této doby pracoval krátce jako koncipient v advokátní kanceláři v Hradci Králové. V roce 1907 se usadil v Praze a pracoval jako novinář, spisovatel a překladatel. Vedle toho začal publikoval své humoristické povídky a básně. Jako satirik a básník byl ovlivněn Heinem, Machare a Viktorem Dykem.

Před první světovou válkou byl Křikava členem kruhu kolem spisovatele Jaroslava Haška a jeho zúčastnil se aktivně jeho parodické Strany mírného pokroku v mezích zákona.  Jaroslav Hašek o něm napsal povídku „Básník Louis Křikava, jinak Blažej Jordán zvaný“.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)