Zlatá kobra (2011)

Markéta Pilátová. Povídka současné české prozaičky, překladatelky a novinářky. Připravil Jiří Vondráček. Režie Markéta Jahodová.

Účinkuje Libuše Šafránková.

Připravil Český rozhlas v roce 2011. Premiéra 21. 4. 2011 v cyklu Moderní povídka (ČRo 3 Vltava, 30 min.).

Lit.: (anonym): Markéta Pilátová: Zlatá kobra. In web ČRo 21. 4. 2011 (anotace). – Cit.: V cyklu Moderní povídka uvádíme příběh současné české prozaičky, překladatelky a novinářky, která řadu let působila v různých zemích Latinské Ameriky jako učitelka češtiny pro české exulanty i jiné zájemce o český jazyk. V tomto prostředí často nachází inspiraci ke svým prózám, románům i povídkám. Hrdinkou povídky „Zlatá kobra“ je stárnoucí žena, dcera emigrantů, jíž se ve vzpomínkách i snových vizích prolínají útržky života prožité i představované, odehrávající se ve staré vlasti i v novém domově.

Spisovatelka, překladatelka a novinářka Markéta Pilátová se narodila v roce 1973 v Kroměříži, vystudovala romanistiku a historii na Filozofické fakultě Univerzity Palackého v Olomouci, kde byla pak šest let jako odborná asistentka. Dva roky pracovala jako lektorka na katedře slavistiky ve španělské Granadě. V roce 1997 poprvé odjela do Mexika na delší stáž, během níž překládala román mladé mexické spisovatelky Normy Lazo do češtiny a psala doktorát z lingvistiky.

Později procestovala jako novinářka a téměř všechny latinskoamerické země. Románová prvotina Markéty Pilátové s názvem Žluté oči vedou domů čerpá z autorčina pobytu v Brazílii, kde učila česky potomky českých emigrantů. Vracela se při každé příležitosti, do některých zemí i několikrát. Po krátké přestávce, kdy pracovala jako redaktorka týdeníku Respekt (i při dlouhodobých pobytech v jižní Americe působila jako stálá spolupracovnice Respektu) přijala znovu nabídku vyučovat české krajany – tentokrát v Buenos Aires.

Dokonalá a blízká znalost prostředí inspirovala autorku k napsání sedmi povídek nazvaných Kulaté rámy slov, Suprpárci, Zvuk jména, které nám dali, Nové šaty, Štěstí v popelu, Doktor Favarrolo a Svatá Leluyjá pro pořad Příběhy z konce světa z cyklu Pokračování za pět minut. Pro Český rozhlas 3 Vltava napsala i povídku Dlužníci upíra, inspirovanou pobytem na Kubě, kam se dostala jako účastnice humanitární mise. V roce 2009 vyšel pohádkový příběh pro děti Víla Vivivíla a stíny zvířat, a autorčin druhý román Má nejmilejší kniha, jemuž byl věnován pořad Schůzky s literaturou (2010). V roce 2010 napsala knížku pro děti Kiko a tajemství papírového motýla a další pokračování příběhů o Víle Vivivíle s názvem Víla Vivivíla a piráti Jižního moře.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)