Udělej mi tichoučko 1/4 (2011)

Ivan Kraus. Povídky z knihy Udělej mi tichoučko (2004) publicisty, divadelniho autora a herce Ivana Krause, nás zavedou do padesátých let, do doby autorova mládí. Připravil Luboš Koníř. Technická spolupráce Jiří Volf. Režie Luboš Koníř.

Čte Přemysl Rut.

Připravil Český rozhlas České Budějovice v roce 2011. Premiéra 1. části 3. 9. 2011 (ČRo České Budějovice, 25 min.).

Repríza povídek Tajný výlet a Balanc 20. 3. 2021 (ČRo Olomouc) v cyklu Setkání s literaturou.

Části: 1. Auto značky Bugatti, Bobřík odvahy a bobřík mlčení (premiéra 3. 9. 2011), 2. Tajný výlet, Balanc (premiéra 10. 9. 2011), 3. Tajný výlet, Balanc (premiéra 17. 9. 2011), 4. Volání divočiny, Platanová alej (premiéra 24. 9. 2011).

Lit.: Koníř, Lubomír: Ivan Kraus: Udělej mi tichoučko. In web ČRo 2. 9. 2011 (anotace). – Cit.: Během zářijových podvečerních sobot a čtvrtečních večerů – to v případě repríz – se celkem čtyřikrát setkáme s autorem IVANEM KRAUSEM. Pokud napíši slovo autor, je třeba upřesnit, že máme před sebou činorodého člověka, který je zároveň: herec, scénárista, loutkář, spisovatel, fejetonista, povídkář a publicista.

Ivan Kraus se narodil v Praze 1. března 1939. Publikovat začal nedlouho po svých dvacátých narozeninách. Krátce se také psaním krátkých povídek a fejetonů živil. Z Čech odešel v říjnu 1968. Ačkoli se zpočátku domníval, že půjde jen o krátký pobyt, mohl se domů vrátit až po 22 letech. Celý čas v zahraničí trávil na krátkých cestách z jedné země do druhé, kde pracoval.

Na svých webových stránkách Ivan Kraus dodává: „Protože se psaním nemusí živit (což jsem si kdysi v mládí po krátké, ale důsledné úvaze předsevzal), mohu zkrátka psát, co chci. Krátce řečeno – pokud mi zbyde čas, který potřebuju k tomu, abych se uživil. Mou základní životní zkušeností je, že život je poměrně krátký.“

Uslyšíme povídky, které autor v roce 2004 vydal pod souhrnným názvem: UDĚLEJ MI TICHOUČKO. V kratších textech, které nepostrádají jemný humor, se Ivan Kraus vrací do doby svého chlapectví; ve vyprávění se zhusta zmiňuje o svém otci a rodině vůbec. V každém z pořadu zazní vždy dvojice povídek.

Harmonogram vysílání: 3. a 8. září: AUTO ZNAČKY BUGATTI a BOBŘÍK ODVAHY A BOBŘÍK MLČENÍ, 10. a 15 září: TAJNÝ VÝLET a BALANC, 17. a 22. září: TAJNÝ VÝLET a BALANC, 24. a 29. září: VOLÁNÍ DIVOČINY a PLATANOVÁ ALEJ.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)