Dva herci na jednu roli (2002)

Théophile Gautier. Povídka francouzského romantického básníka. Překlad Daniela Šimková. Připravil Petr Turek. Režie Vlado Rusko.

Účinkuje Jiří Schwarz.

Natočeno v roce 2002. Repríza 28. 8. 2011 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.);  17. 10. 2016 (ČRo 3 Vltava, 9:30 h.; 20min.) v cyklu Kabinet.

Lit.: anonym: Théophile Gautier: Dva herci na jednu roli. In web ČRo 3 Vltava, srpen 2011 (článek). – Cit.: 30. srpna 2011 uplyne 200 let od narození francouzského spisovatele Théophila Gautiera. Jeho dílo, které zahrnuje básně, povídky, romány i divadelní hry připomeneme povídkou Dva herci na jednu roli, kterou z překladu Daniely Šimkové pro rozhlas upravil Petr Turek.

Théophile Gautier (1811 – 1872), básník a prozaik, je řazen do druhé generace francouzských romantiků. Význam Gautierova díla tkví především v sugestivních popisech, barvitém líčení prostředí zachycujícím atmosféru doby. K vrcholům jeho básnické tvorby patří sbírka Emaily a kameje (1852) výrazně inspirovaná výtvarným uměním, mezi nejznámější prozaická díla je řazen Kapitán Fracasse (1863), román odehrávající se v 17. století, který líčí příhody potulných komediantů a zchudlého šlechtice, dále je Gautier autorem několika cestopisných studií (např. Italia, 1852, cesta do Ruska, 1866) a řady povídek, často s náměty historickými (např. Noc Kleopatřina, 1845) či fantastickými. V povídkách Kávová konvice (1831) a Dva herci na jednu roli (1841) se zřetelně projevuje jeho obdiv k mistru fantastična – německému spisovateli E. T. A. Hoffmannovi.

V povídkách Kávová konvice (1831) a Dva herci na jednu roli (1841) se zřetelně projevuje jeho obdiv k mistru fantastična – německému spisovateli E. T. A. Hoffmannovi. Kávová konvice je Gautierovým prvním publikovaným textem v próze (je dílem dvacetiletého autora), Hoffmannovu tvorbu připomíná především svoji strukturou – vniknutím tajemna do reálného života. Ústřední obraz antropomorfní kávové konvice je převzat z Hoffmannovy povídky Zlatá váza (1815), v níž má tato konvice ovšem vzhled staré čarodějnice. Dalšími inspiračními zdroji byly prózy Waltera Scotta a Washingtona Irvinga. Povídka Dva herci na jednu roli se odehrává ve Vídni, je tedy zasazena do typicky „hoffmannovského“ světa.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)