Červené srdce (1993)

Karel Klostermann. Příběh o slabomyslné Anežce a její nešťastné lásce. Pro rozhlas vybrala a upravila Hana Soukupová. Zvuková spolupráce Michal Udatný a Pavel Šobr. Režie Otakar Bílek.

Účinkuje Petr Šporcl.

Natočeno ve studiu České Budějovice v roce 1993 (31 min.). Repríza 17. 8. 2019 v cyklu Povídkové čtení na víkend (ČRo Plzeň); 13. 7. 2023 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.).

Lit.: anonym: Z červánků mého mládí, Čaroděj, Výstřel v lese. Poslechněte si povídky šumavského spisovatele Karla Klostermanna. In web ČRo 3 Vltava, 10. červenec 2023 (článek). – Cit.: Karel Klostermann, přezdívaný též spisovatel Šumavy, Faustin nebo Doubravský, byl český spisovatel německého původu. Narodil se v roce 1848 do lékařské rodiny žijící v hornorakouském městě Haag. Rodině se ale moc nedařilo, a tak se Klostermannovi nedlouho po chlapcově narození se všemi deseti dětmi přestěhovali do Sušice. Zde Klostermann objevil lásku Šumavě a právě šumavskému kraji zasvětil většinu své tvorby.  (…)

Služebná Anežka prostého ducha a kolomazník Adam, dva mladí lidé z šumavské vesnice. Zdá se, že osamělost obou je možná svede dohromady. Jenomže Adam kvůli udržení živnosti souhlasí se sňatkem s mladou svobodnou matkou a Anežka cítí, že jí uniká jediná životní šance. Nešťastná Anežka pověsí do kapličky u cesty červené dřevěné srdce a denně se tam modlí za svou lásku. Poťouchlý krejčí zneužije její prostoduchosti a navrhne údajné kouzlo, kterým získá Adama zpět. Hloupý žert málem skončí tragédií a několika lidem obrátí život naruby.  (…)

 

 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)