Nedohořelá svíčka (1993)

Ladislav Fuks. Povídka. Fašisicky smýšlející zeměpisář na pokraji šílenství vykládá žákům, že dějiny Židů právě končí a prostřednictvím hořící žluté svíčky pořádá v hodině improvizovaný pohřeb židovské rasy. Režie Markéta Jahodová.

Účinkuje Jan Hartl.

Natočeno 1993 (26 min.). Repríza 19. 10. 2021 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.); 22. 9. 2023 (ČRo 3 Vltava, 13:30 h.) k 100. výročí narození Ladislava Fukse.

Lit.: Mačas, Dominik – Fleyberková, Klára: Smrt morčete a jiné prózy. Představujeme povídkovou tvorbu Ladislava Fukse.  In web ČRo 3 Vltava, 19. říjen 2021 (článek). – Cit.: (…) V povídce Kchonyho cesta do světa se ocitáme na počátku německé okupace Československa. Pro rodinu rabína Kchona je jedinou nadějí emigrace, v očích jeho syna Davida, přáteli nazývaného Kchony, dychtivě očekávaná jako výprava do světa, který je „širý, pestrý a rozmanitý“. Nečekaná tragédie ale maří vše ještě dříve, než cesta může začít. V druhé povídce Nedohořelá svíčka vrcholí Michaelův spor s despotickým zeměpisářem, zarytým antisemitou, kterého jeho fanatismus zbavuje smyslů a vydává v ústrety šílenství. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Povídka ze sbírky Mí černovlasí bratři z roku 1964.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)