Rituál (2012)

Hana Andronikova. Příběh o jednom zvláštním narození. Hudební spolupráce Antonín Schindler. Mistr zvuku Jiří Vavrda. Režie Tomáš Soldán.

Účinkuje Tereza Richtrová.

Připravil Český rozhlas Olomouc v roce 2012 (30 min.). Premiéra 16. 6. 2012 v cyklu Setkání s literaturou (ČRo Olomouc). Repríza 8. 6. 2015 (ČRo 3 Vltava, 0:35 h.) v cyklu Noční bibliotéka; 19. 12. 2016 (ČRo 3 Vltava 22:00 h) v cyklu Moderní povídka; 18. 9. 2022 (ČRo České Budějovice, 14:10 hod.) v cyklu Čtení na neděli.

Lit.: Toušková, Martina: Hana Andronikova: Rituál. Lehce komický příběh o jednom zvláštním narození a obřadu, na který někteří blízcí nebyli připraveni. In web ČRo České Budějovice, 18. září 2022 (článek). – Cit.: Mladá Laura odjíždí rodit do jedné newyorské porodnice, která je ale na jaře roku 2004 absolutně přeplněná. Když přijde malý chlapeček Sam na svět, čeká ho za pár dní ještě jeden rodinný rituál. (..)

„Před devíti měsíci došlo na východním pobřeží Ameriky k výpadku elektrického proudu. Spousta lidí zůstala celé hodiny uvězněna ve výtazích či v metru, ti šťastnější dorazili domů a tam strávili večer bez televize a videa, bez sporáku a bez světel. Valná většina zažehla svíčky a ukrátila si dlouhou chvíli starobylou zábavou, kterou mohou provozovat i ti nejchudší.“

Lehce komický příběh o jednom zvláštním narození a rituálu, na který ne všichni blízcí novorozeného Sama byli připraveni, napsala česká spisovatelka Hana Andronikova.

Povídka Rituál vyšla poprvé v povídkové antologii s názvem Ber, po čem toužíš, kterou v roce 2006 vydalo nakladatelství Listen. V roce 2014 pak byla zařazena do knihy Vzpomínky, co neuletí, což je první souborné vydání autorčiných povídek a drobných próz. Tři roky po předčasné smrti Hany Andronikové knížku vydalo nakladatelství ODEON.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)