Tátovy narozeniny (2007)

Edgar Dutka. Příběh současného českého autora, který vyšel ve sborníku Nech mě žít. Připravil Jiří Vondráček. Zvukový mistr Radek Veselý. Režie Aleš Vrzák.

Účinkuje Kryštof Hádek.

Natočil Český rozhlas v roce 2007. (27 min.) Premiéra dne 19. 4. 2007 (Vltava, 16:00 h.) v cyklu Moderní povídka. Repríza 16. 3. 2020 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.) v cyklu Současná povídka; 23. 5. 2021 (ČRo České Budějovice, 14:05 h.) v cyklu Čtení na neděli.

Lit. anonym: Edgar Dutka: Tátovy narozeniny. In web ČRo 3 Vltava, duben 2007 (článek). – Cit.:   Spisovatel, scénárista, režisér a dramaturg animovaných filmů Edgar Dutka se narodil v roce 1941. Jeho matka byla vězněná z politických důvodů, proto strávil dva roky v dětském domově. Prošel několik zaměstnání, rok žil v Austrálii a v roce 1971 absolvoval katedru scenáristiky a dramaturgie FAMU v Praze. Od roku 1974 působil jako dramaturg, scenárista a režisér ve Studiu Jiřího Trnky a studiu Bratři v triku.

Je autorem nebo spoluautorem scénářů k více než čtyřiceti animovaným filmům, např. O Maryšce a Vlčím hrádku, Konec krychle, Všehochlap, Drátovat, flikovat, kreslený seriál Brundibáři. S režisérem a výtvarníkem Jiřím Bártou vytvořil Klub odložených (1989) a kromě toho s ním pracoval na kombinovaném projektu Golem. Od počátku devadesátých let vyučuje scenáristiku a dějiny animace na FAMU v Praze. V roce 2002 se habilitoval jako docent.

Za animovanou tvorbu byl nominován na cenu Britské královské akademie a obdržel cenu Grand Prix na filmovém festivalu v Cannes. Je autorem prozaických knih U útulku (2003) a Slečno, ras přichází (2004).

Lit.: Toušková, Martina: Edgar Dutka: Tátovy narozeniny. Tragický příběh rodiny rozdělené režimem čte Kryštof Hádek. In web ČRo České Budějovice, 23. květen 2021 (článek). – Cit.: Text vyšel v povídkové knížce s názvem Staženi z kůže ze tmy vycházíme. V roce 2007 ji vydalo nakladatelství Torst. Jedná se o soubor deseti povídek, které vyprávějí, jakými způsoby komunistický režim v době totality ničil životy občanům tehdejšího Československa.

Povídka s názvem Tátovy narozeniny vypráví tragický příběh odehrávající se v 50. letech o rodině, které tehdejší režim nedovolil žít společně. Text načetl herec Kryštof Hádek. (…)

Autor Edgar Dutka se narodil před 80 lety, 21. května 1941. Jeho dětství nebylo příliš idylické. Když mu bylo sedm, zatkli komunisté jeho matku za protistátní činnost a on i se svojí starší sestrou skončil na dva roky v dětském domově. Maminka později z vězení utekla a emigrovala do Austrálie. Viděl ji až po dlouhých dvaceti letech v roce 1968 v jejím novém domově.

Zvůle režimu, v němž prožil dětství, mládí i velkou část dospělého věku, se stala jeho hlavním literárním tématem. Psát začal už v 60. letech, vydávat až za dalších čtyřicet let.

V roce 2003 vzbudila velký ohlas čtenářů i kritiky jeho prvotina s názvem U útulku 5. V ní se vypsal právě ze vzpomínek na dvouletý pobyt v dětském domově v Břeclavi. Většinu textů knihy napsal už v 60. letech a jak prohlásil v jednom z dřívějších rozhovorů, považoval to za výtečné téma a vůbec to tehdy nebral jako hořkou vzpomínku.

„Pro mě to byl cikánský život, tehdy v dětském domově vládla velká svoboda, nikdo se o nikoho nestaral, chodili jsme za školu, užívali si přírody a sem tam jsme dostali namláceno, samozřejmě. Tím pádem to pro mě byly krásné zážitky a až s odstupem jsem pochopil, že jiné děti měly jiný život,“ řekl Edgar Dutka. (…)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)