Důkaz blahobytu (2005)

Robert Graves. Povídka anglického badatele, literárního kritika a spisovatele. Přeložili Ľubica Jindrová a Štěpán Jindra. Upravila Dagmar Oravová. Režie Vlado Rusko.

Účinkují Petr Pelzer, Lukáš Hlavica a Jan Szymik.

Natočeno v roce 2005. Repríza 24. 5. 2007 (ČRo 3 Vltava, 16:00 h) v cyklu Moderní povídka; 27. 7. 2015 (ČRo 3 Vltava, 22:00 h.; 28 min.) v cyklu Moderní povídka; 13. 10. 2018 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h) v cyklu Klasická povídka.

Lit.: anonym: Robert Graves: Důkaz blahobytu. In web ČRo 3 Vltava, červenec 2015 (článek). – Cit.:  Robert von Ranke Graves (24. července 1895 – 7. prosince 1985) během svého dlouhého života vytvořil více než 140 děl. 

Narodil se ve Wimbledonu v Anglii. Po vzplanutí první světové války téměř okamžitě opustil klasická univerzitní studia a narukoval do Royal Welch Fusiliers (RWF; nejstarší waleský pěší regiment britské armády). V bitvě na řece Sommě utrpěl tak vážná zranění, že byla jeho rodina informována o jeho smrti. Uzdravil se, ale do konce života měl poškozené plíce. 

Po konci první světové války nastoupil na Oxfordskou univerzitu a snažil se uživit s pomocí malého obchodu. Roku 1926 nastoupil na místo na káhirské univerzitě, doprovázen svojí ženou, dětmi a básnířkou Laurou Ridingovou, s níž se po rozvodu i oženil a spolu vydávali literárně-kritická díla. 

Roku 1934 vydal Robert Graves svou nejúspěšnější knihu Já, Claudius. Je také autorem komentované sbírky řeckých mýtů a mnoha dalších děl, zabývajících se antickým prostředím. Roku 1961 se stal profesorem poezie na Oxfordské univerzitě, toto místo si udržel až do roku 1966. 

Ve své poezii byl obrazoborec, o svých historických románech (např. Já, Claudius) si původně myslel, že to jsou prostě bezvýznamné komerční produkty. Je uznáván jako romanopisec, avšak on sám se vždy v první řadě považoval za básníka. 

Zemřel 7. prosince 1985 po dlouhé nemoci, je pohřben na Mallorce, kde se svou poslední životní družkou žil. O jeho bouřlivém vztahu s Laurou Ridingovou byl v Hollywoodu natočen film nazvaný Poetic Unreason, do kin byl uveden na jaře roku 2005. 

Literární dílo Roberta Gravese je obrovské, povídka Důkaz blahobytu je z něj jen malou ukázkou. 

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)