Ulitář (2012)

Miloslav Král Český. Příběh „solitéra“ – sochaře, žijícího ve svém stodoloateliéru ve venkovském statku na břehu řeky. Rozhlasová úprava Luboš Koníř. Technická spolupráce Roman Kamba. Režie Luboš Koníř.

Účinkují Lenka Krčková a Zdeněk Kupka.

Nastudoval ČRo České Budějovice v roce 2012 (26 min.).

Pozn.: Miloslav Král – českobudějovický autor (narozený roku 1944). Publikuje pod pseudonymem Miloslav Král Český. Narodil se ve Strunkovicích nad Blanití, nyní působí a žije v Českých Budějovicích. Vystudoval České vysoké učení technické v Praze, pracoval a pracuje jako projektant. Píše jen občas, pomalu a navíc pouze krátké útvary. Tuto svou neschopnost zakrývá předstíráním obavy, aby jeho texty nebyly něco jako císařovy nové šaty. Měly by být spíše jako prezidentovy nové kalhoty: kvalitní látka, dokonalé zpracování a hlavně – neměly by být zbytečně dlouhé. Publikuje od roku 2000 poezii, krátkou satiru, fejetony a eseje. V současné době se věnuje literatuře a jak on sám říká, také výtvarnu.

V srpnových nedělních podvečerech uslyšíte postupně čtyři povídky. Přestože každou z nich napsal jiný autor, najdeme minimálně dvojí spojitost. Jejich společným jmenovatelem je konkrétní téma, ale také skutečnost, že všichni autoři pochází z našeho regionu.

Před nedávnem jsem současné literární tvůrce oslovil – konkrétně paní Hanu Hosnedlovou (předsedkyni Jihočeského klubu Obce spisovatelů) – a požádal jsem jejím prostřednictvím o to, aby současní autoři žijící v našem regionu Českému rozhlasu nabídli své texty reflektující události vztahující se k létu 2002.

Desetiletí nabízí už jistý odstup od jihočeských povodňových událostí. A protože zdrojem literární tvorby je v tomto případě zažitá zkušenost, která je tentokrát stejná (podobná) – jak na straně tvůrce, tak na straně čtenáře (posluchače), věřím, že vás příběhy zaujmou.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)