Paní Padějkovová (1989)

Michail Jevgrafovič Saltykov-Ščedrin. Povídka klasika ruské literatury. Překlad Darja Podlipská. Režie Olga Valentová.

Účinkuje Věra Kubánková.

Natočeno 1989 (30min.). Repríza 9. 11. 2014 (ČRo 3 Vltava, 2:30 h.) v cyklu Noční bibliotéka.

Lit.: – ora – : Paní Padějkovová. In Týdeník Rozhlas, nedatováno (anotace). – Cit.: Od zrušení nevolnictví v Rusku uplynulo v těchto dnech 140 let. Carský „ukaz“ O nejmilostivějším darování nevolníkům práv svobodného rolnického stavu byl oznamován v kostelích po celé zemi od 21. února do 21. března. Realizace tohoto nařízení ovšem probíhala na ohromném území carského Ruska velmi rozdílným způsobem i tempem. O neudržitelnosti daného stavu a blížících se reformách se všude – na carském dvoře, v „šlechtických hnízdech“ i čelednících pochopitelně vzrušeně debatovalo již dávno předtím. Saltykov-Ščedrin tedy jednu ze svých Nevinných povídek může klidně začít slovy : Nepamatuji se už, koncem kterého roku se stala ta událost, jež ohromila rozumové schopnosti Praskovji Pavlovny Padějkovové. Dvacátého listopadu, přesně v den přesvatého Grigorije Děkapolita, její vlastní děvče Fjokluška, které dostala do výbavy, slavnostně ohlásilo na valné hromadě celého dívčího čeledníku,
že brzy bude ona, Fjokluška, sedět s paní za jedním stolem. V charakteristice paní Padějkovové, jejího souseda Gavrily Semjonyče Gruzilova a v několika drobných výjevech z všedního života v jejím domě se projevuje autorův mimořádný talent pro satiru až grotesku; právem bývá v souvislosti se Šaltykovem-Ščedrinem připomínán Gogol a jeho Mrtvé duše nebo Revizor.
Nevinným povídkám předcházely Obrázky z gubernie, které Saltykov-Ščedrin publikoval časopisecky v letech 1856-1857. Vznikaly v době autorova vyhnanství ve Vjatce, kde nedobrovolně strávil 8 let; do vyhnanství byl poslán za svou novelu Zamotaná věc. Po návratu z vyhnanství působil na vysokých úřednických postech v Rjazani a v Tveru. V šedesátých letech byl redaktorem Sovremeniku, později se stal Někrasovovým spolupracovníkem a po jeho smrti pak následníkem v časopise Otěčestvennyje zapiski.
Z dalších významných děl Saltykova-Ščedrina zde připomeneme ještě alespoň několi nejvýznamnějších : Pompaduři a pompadurky, Dějiny jednoho města, Golovlevské panstvo, Pošechonské staré časy a Pohádky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)