Zločin na poště (1975)

Karel Čapek. Příběh o spravedlivé odplatě, který vypravuje četnický strážmistr Brejcha. Režie Jiří Horčička.

Účinkuje Martin Růžek.

Natočeno v roce 1975 (19 min.). Slovenská premiéra 25. 12. 1975 (Devín, 19:00 h.). Repríza 4. 4. 2009 (ČRo Radio Praha) v cyklu Literární magazín; 31. 1. 2022 (ČRo 3 Vltava, 9:02 h.) v cyklu Dopolední četba.

Lit.: anonym: Karel Čapek: Zločin na poště, Pozdravy a O potopě světa. In web ČRo 3 Vltava, 31. leden 2022 (článek). – Cit.: (..) V malém městečku na poště pracuje milá a hodná dívka Helenka. Je poctivá a nikdy by nic neukradla. A přesto právě jí chybělo v pokladně dvě stě korun. Zvláštní kriminální případ vypráví strážmistr Brejcha. Detektivní příběh s názvem Zločin na poště vyšel poprvé roku 1929 v souboru Povídek z jedné kapsy, jejichž autorem je spisovatel Karel Čapek. Rozhlasovou verzi natočil v roce 1975 Jiří Horčička s Martinem Růžkem. (…)

Lit.: Faltýnek, Vilém: Čapkův Zločin na poště v podání Martina Růžka. In web Radio Praha, 4. 4. 2009 (článek). – Cit.: Pro další vydání literárního magazínu jsme vybrali skvost z pera mistra drobného žánru Karla Čapka. Povídku Zločin na poště otiskl poprvé v Lidových novinách 19. srpna 1928. O rok později se stala součástí knižního výboru Povídky z jedné kapsy z nakladatelství Aventinum. V rozhlasovém studiu ji přednesl herec Martin Růžek.

 Čapek ve světě proslul zejména jako romanopisec a dramatik, významné podněty však čerpal ze své novinářské praxe. Od roku 1917 působil v Národních listech a v roce 1921 přešel do Lidových novin. Jako dědic Nerudův napsal velké množství fejetonů, sloupků, causerií a povídek, které byly určeny primárně čtenářům novin a teprve potom byly tištěny i v knižních souborech. Žánr sloupku jako aktuální poznámky na okraj dne Čapek sám vytvořil, jiné žánry obohatil a dovedl k literární dokonalosti. Byla mu vlastní jazyková svěžest a slovesná propracovanost. Je proto právem považován za tvůrce moderních krátkých literárních útvarů a pozdější autoři na něj mohli navazovat. Dnešní povídka možná přesvědčí i vás, že Čapkovy novinové texty jsou i po 80 letech stále živé a naléhavé.

Povídkový žánr je s Čapkem spojen od provopočátků jeho tvorby. Povídkami debutoval a to hned dvakrát. Nejprve v Zářivých hlubinách v roce 1916, společném díle s bratrem Josefem, později samostatně v Božích mukách. Pak přišly filosoficky zaměřené Trapné povídky a potom kriminalistické Povídky z jedné kapsy a Povídky z druhé kapsy.

Z archivu Českého rozhlasu vybíráme povídku Zločin na poště v podání herce Martina Růžka. Tento charakterní herec by se loni v září dožil 90 let. Měl dar civilního dramatického projevu, a úspěšně se proto uplatňoval nejen na jevišti Vinohradského a Národního divadla, ale i ve filmu, v televizi a v rozhlase. Čapkovu povídku natočil v roce 1975 v režii Jiřího Horčičky.

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)