Majorovo vyprávění (2013)

Ambrose Bierce. Válečná povídka, ve které nechybí černý humor. Překlad Jan Zábrana. Připravila Hana Soukupová. Zvukový mistr Jiří Volf. Režie Luboš Koníř.

Účinkuje Přemysl Rut.

Připravil ČRo České Budějovice v roce 2013. Premiéra 12. 1. 2014 (ČRo 3 Vltava, 11:30 h.; 30 min). Repríza 17. 10. 2021 (ČRo České Budějovice) v cyklu Čtení na neděli.

Lit.: Toušková, Martina: Majorovo vyprávění. Příběh o tom, jak se během americké občanské války bojovalo, pilo, ale někdy také šprýmovalo. In web ČRo České Budějovice, 17. říjen 2021 (článek). – Cit.:  Za lehkým tónem vyprávění i černým humorem se skrývá silné protiválečné poselství. Povídku odehrávající se během války Severu proti Jihu, která sužovala Ameriku v letech 1861 až 1866, napsal Ambrose Bierce. (…)

Mladí muži tam tehdy bojovali, ale také měli snahu a vůli normálně žít a alespoň si vyprávět o svých úspěších u žen. Autor povídky Majorovo vyprávění, americký spisovatel Ambrose Bierce, se sám občanského konfliktu zúčastnil, a tak moc dobře věděl, jak to na frontě chodí. Třeba že to byla tvrdá služba, ale i tvrdé pití. A že, když na to přišlo, byl čas i na kanadské žertíky… (..)

If you enjoyed this post, please consider to leave a comment or subscribe to the feed and get future articles delivered to your feed reader.

.
Komentáře

Zatím nemáte žádné komentáře.

Napište komentář k článku

(povinné)

(povinné)